BiH

usaglašen budžet bih

Đonlagić: Građani će dobiti izbore, funkcioneri HDZ-a nove automobile

27/07/2020

Predstavnički dom Parlamenta BiH je usvojio budžet 15. jula. Šest dana kasnije, 21. jula, Dom naroda Parlamenta BiH je usvojio budžet, ali ne u istom tekstu kako je to uradio Predstavnički dom PSBiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na hitnoj sjednici razmatrao Izvještaj Zajedničke komisije oba doma PSBiH o postizanju identičnog teksta Zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Zajednička komisija za usaglašavanje teksta Zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, usaglasila je tekst Zakona o budžetu, koji su Predstavnički dom i Dom naroda usvojili s različitim amandmanima.

Komisija je utvrdila tekst koji je usvojen u Domu naroda, u obliku u kojem ga je Predsjedništvo BiH uputilo u parlamentarnu proceduru.

NAJNOVIJA VIJEST Predstavnički dom PSBiH usvojio Zakon o budžetu institucija BiH za 2020.

U budžet nije ugrađen amandman kojeg je ranije usvojio Predstavnički dom, a koji se odnosi na osiguranje sredstava za pomoć u rješavanju migrantske krize, kojom je najviše pogođen Unsko-sanski kanton (USK).

Takođe, dio budžeta nije ni izmjena teksta koju je usvojilo Predsjedništvo BiH, u dijelu koji se odnosi na Parlamentarnu skupštinu BiH – Kapitalni izdaci, gdje se predloženi iznos umanjuje za 754.000 KM (375.000 eura).

Rasprava

Predsjedavajući Kluba poslanika SDA Adil Osmanvić je kazo da su sve činili i danas čine da država, mada sa značajnim zakašnjenjem, dobije budžet za 2020. godinu.

Podsjetio je da su ministri iz SDA u Vijeću ministara BiH podržali budžet koji je predložilo Ministarstvo finansija, da je član Predsjedništva BIH Šefik Džaferović također podržao budžet, uz određene korekcije.

– Znate da smo mi u Zastupničkom domu PSBiH iznijeli naš jasan stav da ćemo podržati prijedlog budžeta koji dolazi od Predsjedništva BiH i da nismo za to da se podrže bilo kakvi amandmani niti u Zastupničkom domu niti u Domu naroda, jer se surećemo s kratkoćom vremena, da što prije dobijemo budžet – pojasnio je Osmanović.

Po njegovim riječima, danas je održana sjednicu Komisije za usaglašavanje identičnog teksta zakona o budžetu, te da se on, kao poslanik iz Zastupničkog doma zalagao da u usaglašenom tekstu, ako već treba da budu usvojeni amandmani, budu amandmani koji su usvojeni i u Domu naroda i u Zastupničkom domu.

– Mi smo imali dva stava. Jedan stav je bio ponovo da ne treba ni jedan amandman usvojiti, ni onaj usvojeni u Predstavničkom domu ni u Domu naroda, a drugo je bio da se usvoje oba amandmana. Očigledno se htjelo da se odgode izbori i da se proizvede još jedna kriza u zemlji. Svima nam je jasno da neki politički subjekti ne žele da se održe izbori koje bi provodio aktuelni saziv CIK-a BiH – naveo je Osmanović.

Naš je cilj, istaknuo je on, da dobijemo budžet i izbore, „a nečiji ciljevi su bili da se dobiju novi automobili i da se proizvede neka nova kriza i da se pomjere izbori“.

– To naš cilj nije. Naš cilj je da država konačno dobije budžet – naveo je Osmanović, dodajući da je najvažnije u ovom momentu da država dobije budžet, a u tom budžetu je značajna podrška privredi i ono što je najbitnije da se održe izbori koje bi povela aktuelna Centralna izborna komisija.

Poslanik Jasmin Emrić (A-SDA) je tokom diskusije kazao da je vidio da je Zajednička komisija za usaglašavanje prijedloga zakona prihvatila amandmane Doma naroda, a nije prihvatila amandman Predstavničkog doma.

– Zar to nije apsurdna situacija? Kada sam pogledao sadržaj ovih amandmana, tek onda sam razočaran zbog toga što je ova Zajednička komisija usaglasila prijedlog budžeta na šetetu dvije situacije u BiH koje su prioritetne, dvije krize koje su aktuelne u BiH – smatra Emrić.

Po njegovim riječima, prvo je kriza koja je nastala pandemijom koronavirusa.

Kaže da je komisija umanjila za 754.000 KM sredstva planirana za saniranje ekonomskih šteta u BiH, a povećala stavku u PSBiH za nabavku opreme.

Također je istaknuo da u BiH traje već više od tri godine migrantska kriza.

– Predstavnički dom usvojio je amandman sa simboličnom iznosom od 450.000 KM za migrantsku krizu. Zajednička komisija za usaglašavanje je taj iznos izbrisala iz budžeta. Znači nema ništa za migrantsku krizu – kazao je Emrić.

Dodao je kako misli da je ova komisija trebala nositi naziv „komisija za potvrđivanje odluka Doma naroda“.

Predsjedavajući Kluba poslanika Demokratske fronte Dženan Đonlagić je kazao da se u jednoj rečenici može sumirati proces donošenja budžeta za 2020. godinu – građani će dobiti izbore, funkcioneri HDZ-a nove automobile.

– Postavlja se pitanje šta je sljedeće i koliko će vremena proći do novih političkih ucjena i novih političkih blokada. Sada je sasvim jasno, nakon ove trakavice cjelokupne budžetske procedure, da je intencija podnošenja amandmana bila da se do krajnjih granica zakomplikuje budžetska procedura kako bi se odložili izbori, prije svega u Mostaru, a onda i u drrugim krajevima BiH – smatra Đonlagić.

Kaže kako su „novim političkim ucjenama i novim političkim blokadama“ poslanici u Predstavničkom domu dovedeni na opciju ili da podrže ovaj budžet i da budu izbori, ili ne podrže budžet i onemoguće izbore u BiH.

Poslanik Damir Arnaut (Naša Stranka) je kazao da je Klub poslanika Naša stranka-Nezavisni blok sve vrijeme ove trakavice bili odlučni da podrže budžet, jer su izbori prevashodna obaveza prema građanima BiH.

– Jer kada budžet bude usvojen, lokalni izbori će biti održani ove godine i građani će, između ostalog, moći reći šta misle o činjenici da će 754.000 KM umjesto na saniranje ekonomskih šteta izazvanih koronavorus krizom, biti potrošeno na automobile, kojih već sada ima previše u BiH, uključujući i u Parlamentarnoj skupštini BiH i drugim institucijama BiH – naveo je Arnaut.

Poslanik Zukan Helez (SDP BiH) je kazao da je nevjerovatno da se bilo ko iz vladajuće većine hvali da spašavaju državu kada usvajaju budžet u sedmom mjesecu za tekuću godinu.

Dodao je da je pola ovog budžeta potrošeno za šest mjeseci.

– SDPBiH neće podržati budžet, SDP neće podržati ultimatum HDZ-a BiH. Ovo je klasični ultimatum, ovo je kapitulacija Bakira Izetbegovića pred Draganom Čovićem, ovo je kapitulacija SDA, ovo je kapitulacija bošnjačke reprezentacije pred zastupnicima iz HDZ-a, pred Draganom Čovićem – kazao je Helez.

Dodao je da ovo nije nikavo usaglašavanje, nego je prihvaćeno šta je usvojio Dom naroda državnog parlamenta.

Nakon što je okončana poslanička rasprava data je pauza poslije koje će uslijediti glasanje.

Dva različita teksta

Predstavnički dom Parlamenta BiH je usvojio budžet 15. jula. Šest dana kasnije, 21. jula, Dom naroda Parlamenta BiH je usvojio budžet, ali ne u istom tekstu kako je to uradio Predstavnički dom PSBiH.

Zbog neusvajanja budžeta upitno je održavanje lokalnih izbora BiH, za što je potrebno izdvojiti 4,2 miliona KM (2,1 milion eura).

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini prvobitno su bili raspisani za 4. oktobar. Nakon što budžet nije usvojen, Centralna izborna komisija je pomjerila izbore na 15. novembar.

Predloženi budžet institucija Bosne i Hercegovine za 2020. godinu iznosi 996 miliona konvertibilnih maraka (498 miliona eura).

Komentari

Autor: slobodnaevropa.org

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.