Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počela sjednica Predstavničkog doma PSBiH

BiH

predstavnicki dom parlament psbih (9)

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrat će na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju nakon što je Dom naroda podržao ove zakonske dopune.

Zakon je u Domu naroda predložio delegat Kluba Srba Sredoje Nović (SNSD), a predviđa da se u elektronski registar općina dopiše općina Stanari u Republici Srpskoj osnovana u septembru 2014. godine kako bi se otklonili problemi u vezi sa određivanjem jedinstvenog matičnog broja.

predstavnicki dom  parlament psbih (10)

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zaštiti potrošača čiji je cilj izričita zabrana indeksiranja kredita u stranoj valuti, osim u eurima, a povod za donošenje ovog zakonskog rješenja je Informacija Centralne banke BiH o problemima korisnika kredita ugovorenih s klauzulom o indeksiranju obaveze u švicarskim francima (CHF).

Poslanici bi se trebali izjasniti i o izmjenama Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju kojeg je predložio poslanik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović, a njime bi se riješile ključne dileme konstitutivnog naroda i pripadnika nacionalnih manjina u oblasti obrazovanja, poput pitanja upotrebe jezika u nastavnom procesu na cijelom području države.