Počela sjednica Skupštine KS, poslanici o radu tužilaštva

skupstina ks34

Skupština Kantona Sarajevo će na sjednici koja je upravo počela razmatrati Izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva za 2016. godinu.

Kako je propisano Zakonom o Kantonalnom tužilaštvu, na kraju svake budžetske godine glavni tužilac izrađuje statistički pregled svojih aktivnosti koje se odnose na neriješene i okončane predmete, broj primljenih predmeta tokom tekuće godine, datum i vrstu konačne ili privremene odluke o tekućim predmetima, datum i vrstu konačne ili privremene odluke o predmetima gdje je prihvaćena optužnica od Suda ili gdje je donesena sudska presuda.

Takav izvještaj o stanju kriminala u Kantonu i tokovima kriminala, glavni tužilac podnosi Skupštini Kantona Sarajevo.

Glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić ranije je kazala da rad Tužilaštva u protekloj godini karakterišu tri najvažnije stvari, prva je ta da je u protekloj godini broj predmeta iz domena korupcije porastao za 70 posto u odnosu na prethodni period, da je Tužilaštvo koristeći bolju žalbenu politiku napravilo veliki uticaj na kaznenu politiku u Kantonu Sarajevo te da se 2016. krenulo ozbiljnije u zamrzavanje, odnosno zabranu raspolaganja imovinom u predmetima privrednog kriminala, korupcije i organizovanog kriminala.

Upravo će taj kriminal, kako je istakla tužiteljica, biti u fokusu daljnjeg rada Tužilaštva.

Podignuto je 1.289 optužnica protiv 1.534 osobe, što je više u odnosu na prethodni period, a naročito u predmetima korupcije i organizovanog kriminala.

Na sjednici će, između ostalog, biti razmatran i Prijedlog zakona o muzejskoj djelatnosti, kojim se uređuje sistemsko istraživanje, prikupljanje, stručna i naučna obrada, čuvanje, zaštita i prezentiranje muzejskog materijala od značaja za Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo i općine na teritoriji Kantona, kao i nadzor nad zakonitošću rada muzeja i druga pitanja od značaja za muzejsku djelatnost.

Poslanici će također razmatrati i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija KS-a i Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima KS-a.

Na dnevnom redu su i izmjene Zakona o koncesijama radi postizanja boljih efekata njegove primjene s aspekta obima i raznovrsnosti dodijeljenih predmeta koncesija, vrste provedenih postupaka i broja dodijeljenih ugovora o koncesiji. Do sada ministarstva i općine, kako je navedeno u obrazloženju, nisu provodili obaveze koje se odnose na planiranje i pripremne radnje za dodjelu koncesija.

Između ostalog, poslanici će razmatrati i Prijedlog programa obilježavanja Dana Kantona Sarajevo.