Počela “Škola planinarstva” za učenike 7. razreda osnovnih škola u KS

BiH

skola planinarstva 3

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo započelo je realizaciju programa “Škola planinarstva” za učenike sedmih razreda osnovnih škola s područja Kantona Sarajevo.
Planirano je da svi polaznici u toku školske godine prođu pet pravaca (Ormanj, Trebević, Crepoljsko, Igman i Bjelašnicu), a sa njima rade profesionalni planinarski vodiči. Prvi izlet se realizira u subotu i nedjelju, na svih pet pravaca.

Planinarski vodič Planinarskog saveza BiH Husein Šabić danas je bio koordinator zadužen za Trebević i Ormanj, a sutra će biti zadužen za Igman, Bjelašnicu i Ormanj.

– Oko hiljadu učenika u isto vrijeme boravi na planini, a pet planinarskih vodiča ide na svaki od pravaca u jednom danu. U okviru svakog od izleta realiziramo po nekoliko tema iz domena planinarstva, koje su prilagođene toim uzrastu. Danas smo pričali o meteorologiji, ishrani u prirodi, planinama u BiH te biljnom i životinjskom svijetu i historijskim znamenitostima tih područja – naglasio je.

Šabić kaže da je vrijeme danas bilo idealno za boravak u planini. Učenici su bili oduševljeni. Planinarski vodiči su se prema njima odnosili baš kao prema planinarima, sa njima su razgovarali, pokazivali im planinarske oznake (markacija), testirali ih kako se ponašati i kretati u planini.

U skladu s programom, na jedan od pravaca polaznici te škole danas su išli vozom. Grupa od 150 oko 200 učenika išla je sa Željezničke stanice Sarajevo do Pazarića, a odatle su penjali Ormanj i realizirali teme vezane za boravak u planini.

Namjera programa ‘Škola u planini’ jeste da učenici provedu vrijeme u prirodi, na čistom zraku ali i pređu određene tematske cjeline iz oblasti planinarstva. U ime svake škole ide po jedan nastavnik tjelesnog odgoja. Sudionici bilježe utiske sa svakog od pohoda koji će biti realiziran u okviru programa Škole planinarstva za VII razrede KS, a u pripremi je i priručnik iz osnova planinarske škole za učenike sedmog razreda osnovne škole.