Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počela ceremonija ustoličenja mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma (FOTO)

BiH

ustolicenje (3)

U hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu, Sabornoj crkvi, počela je svečanost ustoličenja i uvođenje u tron novoimenovanog mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma.

Svetu arhijerejsku liturgiju služi patrijarh srpski Irinej uz sasluženje arhijereja i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve i drugih pomjesnih crkava.

Liturgija je počela u prisustvu brojnih vjernika i zvaničnika, predstavnika vjerskog i političkog života. Prisutan je i član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Svečani doček mitropolitu Hrizotomu upriličen je jučer u hramu Svetog proroka Ilije na Sokocu.

Hrizostom je 61. po redu mitropolitu dabrobosanskom od osnivanja Mitropolije 1220. godine od Sv. Save, koji je odabran za dostojnog nasljednika mitropolita Nikolaja.

Mitropolit Hrizostom rođen je 4. marta 1952. godine u Vođenici kod Bosanskog Petrovca.

Godine 1968/69 upisao se u petorazrednu bogosloviju u manastiru Krki. Još kao učenik 4. razreda bogoslovije primio je monaški postrig. Zamonašio ga je blažene uspomene vladika Stefan Boca, dalmatinski, a potom žički, na bdeniju uoči praznika Rođenja Presvete Bogorodice (Male gospojine) 20. septembra 1971. godine davši mu na monašenju ime Hrizostom.

Nakon odsluženja vojnog roka 1974. godine postavljen je za sekretara Crkvenog suda u Eparhiji dalmatisnkoj u Šibeniku. Blagoslovom vladike Stefana upisao je vanredne studije teologije u Beogradu na Bogoslovskom fakultetu, ali je zbog obaveze u eparhiji dalmatinskoj i parohiji skradinskoj prekinuo studiranje. U januaru 1976. godine vladika Stefan ga šalje u Solun, Grčku, radi učenja grčkog jezika i priprema za uspis na redovne studije teologije na Aristotelovom univerzitetu u Solunu. Na teološkom bogoslovskom fakultetu u Solunu studira od 1976-1980. godine.

Za sve vrijeme studiranja u Solunu redovno je odlazio na Svetu goru Atonsku i boravio na njoj, prije svega u manastiru Hilendaru i drugim svetogorskim manastirma. Odlukom staraca manastira Hilendara upisan je u monahologij tog manastira i primio poslušanja efimeriosa (služaščeg jeromanaha) i sekretara manastira za grčki jezik.

Međutim, zbog insistiranja tadašnjeg vladike dalmatinskog Nikolaja da se vrati u manastir Krku i da bude nastavnik u tamošnjoj bogosloviji, početkom 1981. godine jeromonah Hrizostom se vratio u taj manastir gdje je od 1981. do 1991. godine bio nastavnik, vaspitač, glavni vaspitač, manastirski ekonom, gostoprimnik, kustos novootvorene riznice manastira Krupe (1987/88), te administrator parohija: đevrsačke, skradinske i bribirske i dr.

U maju 1991. godine Sveti arhijerejski sabor izabrao ga je za prvog episkopa novokreirane (1990) eparhije bihaćko-petrovačke, a ustoličen je odlukom Svetog arh.sinoda 4. augusta 1991. godine u hramu sv. Save u Drvaru. Na eparhiji bihaćko-petrovačkoj ostao je pune 22 godine (1991- 2013).

Odlukom Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) 1. juna 2013. godine na upražnjenu katedru episkopa zvorničko-tuzlanskih izabran je dosadašnji episkop bihaćko-petrovački Hrizostom, a ustoličen je u Sabornom hramu Rođenja presvete Bogorodice u Bijeljini. Čin ustoličenja obavio je patrijarh srpski Irinej.

Poslije četiri godine arhipastirskog rada u eparhiji zvorničko-tuzlanskoj, odlukom Svetog arhijerejskog sabora SPC 24. maja 2017. godine izabran je za mitorpolita dabrobosanskog.