Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Simbolične poruke

Bh. povorka u Sarajevu: Ljudska prava nisu švedski stol!

IMG_9042

Poruku sa ovogodišnje Povorke ponosa poslao je i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto

Počela je treća Bh. povorka ponosa. Učesnici se od Vječne vatre kreću ka ulici Zmaja od Bosne do prostora između Zemaljskog i Historijskog muzeja.

Poruku sa ovogodišnje Povorke ponosa poslao je i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazavši da je ovo protest građana za veća prava koja nisu švedski stol.

“To je nešto što društva koja su otvorena i mogu to zagarantirati, završe na kraju u najbogatijoj zajednici država, a to je Evropska unija. Mislim da Bosna i Hercegovina zaslužuje da ide u Evropsku uniju i mislim da su naši građani sto puta pokazali da su tolerantni i da ćemo u svim narednim godinama vidjeti da će tolerancija pobijediti,” poručio je Forto.

Pored Forte joše nekoliko političara je došlo da podrži Povorku, poput zastupnika Damira Arnauta, umjetnika Damira Imamovića i Mikija Trifunova, te univerzitetskih profesora i intelektualaca.

Lejla Huremović, članica organizacionog odbora Parade ponosa, istaknula je da su ove godine prisutne i porodice koje nemaju LGBTIQ+ člana, kao i porodice sa jednim roditeljem.

– Atmosfera je odlična, uradili smo sve što je u našoj moći. Ove godine je slogan “Porodično okupljanje”. Mislim da je to veoma važno da napokon vidimo da porodice stoje sa nama i bore se za ljudska prava, kazala je Huremović.

Osnovne poruke koje učesnici šalju sa transparenata su: “Ljubav nije privilegija”, “Želimo se voljeti bez straha” i “Naša ljubav nije grijeh”.

Tu su i neke poruke kao što su: “Antifašizam je naš izbor”, “Javni prostor mora biti slobodan” i “Oslobodimo institucije i ulice”.

Današnja povorka ponosa održava se pod sloganom “Porodično okupljanje!” koji su organizatori odabrali u nadi da će “kreirati prostor gdje mogu zajedno poslati poruku da porodica može biti mjesto sreće, podrške, ljubavi i prihvatanja”.