Počela vanredna sjednica Predstavničkog doma FBiH

BiH

parlament fbih (3)
Foto: I. Kralj

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine počela je u Sarajevu.

U najavljenom dnevnom redu su izmjene i dopune Zakona o izvršnom postupku i Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom.

Hitni postupak je predložen za izmjene prvog od ovih akata, čija je svrha, po najavi, zaštita imovine u vlasništvu Federacije BiH.

Prema obrazloženju, “primijećena je ustaljena praksa sudova u FBiH da mijenjaju predmet izvršenja, u korist tražilaca izvršenja, s novčanog potraživanja na založno pravo nad dionicama privrednih subjekata u vlasništvu Federacije BiH, kantona, općina i gradova”.

Dodavanjem novog stava, zakon bi propisao da svi nivoi vlasti u Federaciji, koji imaju izvršne sudske presude, u svojim budžetima predvide novac za isplatu sudskih izvršnih rješenja u iznosu od najmanje 0,3 posto od ukupno planiranih budžetskih prihoda. Time se osigurava zaštita tražilaca izvršenja, a u skladu s realnim mogućnostima budžeta Federacije BiH, navedeno je.

Osim ovog zakonskog prijedloga, Federalna vlada utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom, kojim se, između ostalog, precizira da osnovica za obračun mjesečnih novčanih primanja po osnovu tog zakona iznosi 274,40 KM.

S ciljem utvrđivanja statusa civilnih žrtava rata, dodana je odredba da federalni ministar rada i socijalne politike, uz saglasnost Vlade FBiH, formira posebnu petočlanu komisiju, neovisno stručno tijelo, koje će davati mišljenje da li je podnosilac zahtjeva žrtva seksualnog zlostavljanja i silovanja.