Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počelo javno saslušanje o prodaji RŽR “Ljubija” Prijedor

BiH

ljubija

U organizaciji Odbora Narodne skupštine Republike Srpske (RS) za privredu danas je u Banjoj Luci počelo javno saslušanje o prodaji 64,9 posto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude (RZR) „Ljubija“ Prijedor, metodom neposrednog odabira kupca.

Vlada RS-a je 12. aprila ove godine odlučila da se državni kapital u „Ljubiji“ proda firmi “Israeli investment group“, procijenivši da su dali bolju ponudu od “ArcelorMittala”.

Izraelska kompanija ponudila je za akcije „Ljubije“ 92 miliona KM, a „ArcelorMittal“ 63,6 miliona KM.

Dok zvaničnici SNSD-a navode da i Narodna skupština RS-a treba da prihvatiti kao povoljniju ponudu “Israeli investment groupa“, protiv je njihov koalicioni partner DNS, uz stav da je štetna za interese građana RS-a i da “Israeli investment group” nema nikakva iskustva u oblasti rudarskih poslova.

Na javno saslušanje došli su predstavnici Vlade RS-a, oba ponuđača, predstavnici sindikata i malih akcionara, predstavnici Grada Prijedora, poslaničkih klubova i radnih tijela Narodne skupštine.

Oba ponuđača jučer su uputila pisma poslanicima parlamenta RS-a. “Arcelor Mittal” poziva odgovorne da prije donošenja konačne odluke dobro razmotre sve činjenice i okolnosti, a “Israeli investment group” navodi da se ne bavi politikom i poslanike pozivaju da objektivno ocijene ono što, kako navode, može objediniti političare i investitore.

Pismo poslanicima Parlamenta uputili su i sindikalci prijedorskog “Mittala” u kojem su izrazili zabrinutost, kako kažu, za budućnost svojih radnih mjesta zbog različitih izjava zvaničnika o pitanju daljnjeg poslovanja preduzeća.