Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počelo suđenje Radakoviću i Pejiću za zločin kod Prijedora

prijedor masovna grobnica

Suđenje Miloradu Radakoviću i Goranu Pejiću, optuženima za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Prijedora, počelo je čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužilaštva BiH i Odbrane.

Radaković i Pejić su optuženi za ubistva civila u naselju Tukovi kod Prijedora.

Po optužnici, oni su 13. juna 1992. sa svjedokom S-1 došli u Tukove, u blizinu kuća porodice Ećimović. Naoružani automatskim puškama, jedan od optuženih je u prvoj kući ubio tri člana porodice Ećimović – Katarinu, Ceciju i Nikolu, a po Tužilaštvu, preživjelo je samo dvoje djece.

Optuženi su potom, kako je rečeno, otišli u drugu kuću Ećimovića, gdje su obojica pucali i ubili još dva člana porodice – Tomu i Mariju.

Radaković i Pejić su optuženi da su ubistvom porodice Ećimović uputili zlokobnu poruku i prijetnju drugom civilnom stanovništvu, učestvujući u njihovom progonu.

Radaković je optužen kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB), dok je za Pejića navedeno da je bio u neidentifikovanoj vojnoj ili policijskoj formaciji.

Tužilac Izet Odobašić je kazao da planira saslušati 25 svjedoka, te dodao će dokazati da su optuženi svjesno učestvovali u širokom i sistematičnom napadu protiv hrvatskog i bošnjačkog stanovništva.

Istakao je da je porodica Ećimović bila uspješna i radišna, a ubistvo njihovih članova je izvršeno jer su bili katolici.

Po Odobašiću, pravosudni i policijski organi iz Prijedora prikrivali su dokaze iz tog predmeta.

Pejićev branilac Savan Zec kazao je da je u pitanju pogrešna identifikacija optuženog jer Pejić nije u junu bio ni u Prijedoru niti u Tukovima, jer je bio u drugom selu.

Zec je dodao da njegov branjenik ima puno prijatelja Bošnjaka iz Sarajeva, gdje je živio za vrijeme studija.

Odbrana Radakovića nije iznosila uvodnu riječ.

Sud BiH je Radakovića pravosnažno oslobodio optužbe da je učestvovao u strijeljanju oko 200 civila na Korićanskim stijenama.

Prvi svjedoci bit će saslušani 10. maja, javlja BIRN.