Zloupotrebu položaja

Počelo suđenje bivšem direktoru Zavoda u Pazariću za nezakonito zapošljavanje sina

opcinski sud sarajevo – fena (1)

Ovo je druga optužnica protiv Ćerimagića. On je prošle godine sa bivšim direktorima Zavoda – Senadom Muharemović i Redžepom Salićem – optužen za nesavjestan rad u službi i sprečavanje i neizvršavanje mjera za zaštitu maloljetnika.

Iznošenjem uvodne riječi Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, počelo je suđenje Jasminu Ćerimagiću, bivšem direktoru Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić koji se tereti da je tokom 2016. godine nezakonito zaposlio svog sina u ovu ustanovu, piše Detektor.ba.

Tužilac Jovo Karić, nakon što je na ročištu dogovoreno da neće biti čitana optužnica, iznio je uvodnu riječ, kazavši da će Tužilaštvo saslušanjem svjedoka te materijalnom dokumentacijom dokazati da je Ćerimagić, u vrijeme i na način kako je to opisano u optužnici, počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

Odbrana nije iznosila uvodnu riječ, ali je Ćerimagićev branilac Sedad Kadić rekao da će Odbrana predložiti dokaze nakon što Tužilaštvo završi sa izvođenjem svojih dokaza.

Optužnica tereti Ćerimagića za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Kako je ranije saopćeno, Ćerimagiću se na teret stavlja da je tokom 2016. godine, obavljajući poslove direktora Zavoda, nezakonito zaposlio svog sina u ovu ustanovu na neodređeno vrijeme bez da je provedena konkursna procedura za radno mjesto robno-finansijskog knjigovođe.

“Postupajuća tužiteljica je za glavni pretres predložila sudu saslušanje pet svjedoka i izvođenje 20 materijalnih dokaza”, navedeno je ranije iz Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Ovo je druga optužnica protiv Ćerimagića. On je prošle godine sa bivšim direktorima Zavoda – Senadom Muharemović i Redžepom Salićem – optužen za nesavjestan rad u službi i sprečavanje i neizvršavanje mjera za zaštitu maloljetnika.

U toj optužnici se navodi da su njih troje od 2009. do 2019. godine, dok su obnašali direktorske pozicije u Zavodu, propuštanjem dužnosti nadzora i stalnog praćenja tjelesnog i duševnog stanja štićenika od strane stručnog i medicinskog osoblja, nesavjesno postupili u vršenju dužnosti, usljed čega je nastupila teža povreda, tačnije, teško ugrožavanje zdravlja i razvoja maloljetnika Zavoda.

Saslušanje prvih svjedoka Tužilaštva planirano je za 20. februar.