Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Počelo suđenje direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću

Mehmedagić kao direktor OSA-e i Pekić kao rukovodilac Odsjeka za cyber sigurnost u ovoj instituciji optuženi su za neovlašteno dobijanje informacija o pošiljaocu anonimne prijave protiv Mehemdagića.

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima, pred Sudom Bosne i Hercegovine počelo je suđenje direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH) Osmanu Mehmedagiću i zaposleniku Muhamedu Pekiću za zloupotrebu položaja, piše Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN BiH).

Tužilaštvo BiH je na početku suđenja istaklo da su Mehmedagić i Pekić krajem avgusta ove godine iskoristili službena ovlaštenja za privatne potrebe i da je krajnje vrijeme da se takve radnje počnu kažnjavati u BiH.

Za Odbranu je optužnica montirana i podignuta s ličnim i političkim motivima.

Mehmedagić kao direktor OSA-e i Pekić kao rukovodilac Odsjeka za cyber sigurnost u ovoj instituciji optuženi su za neovlašteno dobijanje informacija o pošiljaocu anonimne prijave protiv Mehemdagića.

Kako se navodi u optužnici, oni su na neutvrđen način saznali da je podnesena anonimna prijava, a Pekić je, po naređenju Mehmedagića da mu pribavi snimak, kontaktirao direktora “BH Pošte”. Tražio je snimak sa nadzorne kamere za 27. avgust, navodeći da je u pitanju državna tajna.

Pekić je, kako se navodi, direktoru “BH Pošte” usmeno obećao da će dostaviti zahtjev, što je direktor povjerovao i pribavio snimak, predavši ga drugooptuženom.

U optužnici stoji da se na snimku u određeno vrijeme vidi žena plave kose, a prikupljene informacije su objavljene na portalu Istraga. Ovakvim postupcima, kako se navodi, ugrožena je opšta građanska sigurnost i prijavljivanje korupcije.

Tužilac Oleg Čavka je u uvodnoj riječi rekao da je ovo jednostavna optužnica i školski primjer zloupotrebe položaja.

On je naveo da OSA prikuplja podatke o ljudima koji su značajni za bezbjednost BiH, ali da se usput prikupi i mnoštvo informacija koje nemaju taj značaj.

Dodao je da zakon imperativno nalaže da se takve informacije unište pod nadzorom direktora, ali da smo svjedoci “nekontrolisanog curenja” takvih podataka, kao i njihovog korištenja za ucjene i discipliniranja.

Mehemdagić i Pekić su, prema riječima tužioca, iskoristili službu za unutarstranačke optužbe. Prema riječima tužioca, privatizovanje službe mora prestati.

“Nažalost, ovakvo ponašanje u BiH je uobičajeno… Krajnje je vrijeme da se takvi slučajevi počnu rasvjetljavati, a počinioci kažnjavati”, kazao je Čavka.

Mehmedagićeva braniteljica Senka Nožica kazala je da se prvi put u životu sreće sa “totalno” montiranom optužnicom, koja je podignuta iz ličnih i političkih motiva.

Ona je navela da je anonimnu prijavu podnijela grupa zaposlenih u OSA-i, a da je zakonom propisano da oni ne smiju iznositi saznanja o radu i službi. Dodala je da zakon daje ovlaštenja direktoru da utvrdi šta piše u prijavi i koji su zaposleni podnijeli prijavu.

“Time se štiti bezbjednost zemlje”, istakla je Nožica.

Ona smatra da je Tužilaštvo ovom optužnicom ugrozilo ugled BiH, a da je cilj optužnice da se ukloni Mehmedagić.

“Nova optužnica, tri nove istrage – cilj je skloniti ga”, rekla je Nožica.

Pekićeva braniteljica Jesenka Rešidović je kazala da za sada neće iznositi uvodnu riječ, ali da smatra da Tužilaštvo neće dokazati optužnicu, jer njen branjenik nije počinio djelo koje mu se stavlja na teret.

Tužilac Čavka je prokomentarisao da je uvredljivo nazivati optužnicu montažom, te da Odbrana govori o političkom progonu čovjeka čija pozicija ne bi trebalo da bude politička.

Sudija Branko Perić rekao je da je odobrio zahtjev Odbrane drugooptuženog za postavljanje dodatnog branioca po službenoj dužnosti zbog “složenosti” postupka. Tužilac se protivio navodeći da je Pekić nedavno kupio skupocjeni stan u Sarajevu i da duže vrijeme nije podizao platu, na šta mu je Perić kazao da razlog postavljanja dodatnog branioca nije imovinsko stanje, nego složenost postupka.

Planirano je da 11. januara budu saslušani prvi svjedoci iz “BH Pošte”, koji će govoriti o predaji snimka nadzorne kamere.