Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šefica Misije OSCE-a

Ambasadorica Kavalec poslala poruku povodom izbora u Mostaru

Kathleen Kavalec

U ime Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, želim izraziti zahvalnost Koaliciji za slobodne i fer izbore ‘Pod Lupom’ koja će rasporediti nezavisne posmatrače na svim biračkim mjestima

Poruka ambasadrice Kathleen Kavalec, šefice Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, povodom predstojećih lokalnih izbora u Mostaru

Građanke i građani Mostara će, 20. decembra, nakon dugih 12 godina čekanja, konačno imati priliku glasati na lokalnim izborima za Grad Mostar. Želim ohrabriti sve glasače koji imaju pravo glasa da iskoristite ovu priliku da ojačajte demokratiju i iskoristite vaše pravo da glasate za kandidatkinje i kandidate za koje smatrate da će služiti u najboljem interesu vaše zajednice. U ovo teško vrijeme pandemije virusa COVID-19, urgiram na sve glasače da zaštite sebe i radnike na biračkim mjestima tako što će nositi maske i poštovati sve epidemiološke mjere dok glasaju.

Brojne političke stranke, koalicije i nezavisni kandidati potpisali su 18. novembra, 2020. godine, Kodeks izbornog ponašanja, obavezavši se na taj način da će poštovati principe slobodnih i fer izbora. Oni koji su potpisali Kodeks složili su se da će osigurati miran i fer izborni proces i da će poštivati ključne demokratske principe, kao što su poštivanje zakonitosti izbora, izbjegavanje vršenja političkog pritiska na glasače i suzdržavanje od zapaljive retorike i retorike podjela. Pozivamo sve političke stranke i kandidate da poštuju ove principe, da pokažu poštovanje prema svojim rivalima i glasačima prije, tokom i nakon Izborog dana, te da prihvate zvanično potvrđene izborne rezultate. Pozivamo na mirnu proslavu nakon objave rezultata.

Službenici lokalne izborne administracije moraju osigurati da se brojanje i tabeliranje obavlja na fer i transparentan način. To će pomoći u zaštiti integriteta izbornog procesa i izgradnji povjerenja javnosti u demokratiju općenito. Od ključnog je značaja da se zvaničnici suzdržavaju od bilo kakve aktivnosti koja može ugroziti integritet i transparentnost izbora, a koja može dovesti do mogućeg kaznenog gonjenja ili sankcija.

U ime Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, želim izraziti zahvalnost Koaliciji za slobodne i fer izbore ‘Pod Lupom’ koja će rasporediti nezavisne posmatrače na svim biračkim mjestima u Mostaru. Prisustvo nezavisnih, obučenih izbornih posmatrača je jedan od najboljih načina da se očuva integritet izbora. Građani takođe mogu imati važnu ulogu u odbrani integriteta procesa glasanja tako što mogu prijaviti Centralnoj izbornoj komisiji, nezavisnim posmatračima, policiji ili tužilaštvu, naznake mogućih izbornih neregularnosti ili prevara koje eventualno primijete.

Takođe se zahvaljujem članovima Centralne izborne komisije i mostarskih općinskih izbornih komisija, zaposlenima na biračkim mjestima, posmatračima, policiji i drugim službenicima koji veoma naporno rade kako bi osigurali da se ovi izbori održe na najsigurniji mogući način.

Drage građanke i građani Mostara,

Izdvajanjem vremena da popunite i predate svoje glasačke listiće, osiguraćete da se vaš glas čuje i odjekne kroz buduće odluke vezane za vašu lokalne zajednice.

Misija OSCE-a u BiH se raduje prilici da nastavi pružati podršku demokratskom razvoju Mostara, za dobrobit svih njegovih građanki i građana, stoji u poruci ambasadorice Kavalec.