Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osnovni sud u Banjoj Luci

Počelo suđenje inspektorima koji su namjerno uništili veš ubijenog Davida

Suzana Radanovic, majka ubijenog Davida Dragicevica
11.03.2021., Trg Krajine, Banjaluka (BiH) – Suzana Radanovic, majka ubijenog Davida Dragicevica, veceras je nakon dugo vremena opet bila zajedno s pripadnicima neformalne grupe gradjana Pravda za Davida. Pripadnici ove grupe veceras su 1079. dan zaredom tocno u 18 sati odrzali mirni prosvjed na najvecem banjaluckom trgu trazeci od institucija da pronadju ubojice i suucesnike u ubojstvu stradalog Davida. David je nestao u noci sa 17. na 18. ozujak 2018. godine. Pronadjen je mrtav na uscu rijeke Crkvene u Vrbas u centru Banjaluke sest dana kasnije. Davidova smrt i konferencija Ministarstva unutrasnjih poslova pokrenuli su visemjesecne prosvjedne skupove 'Pravda za Davida' na banjaluckom Trgu Krajine. Upravo na ovom trgu 25. prosinca te godine uhiceni su Davidovi roditelji, a grupi Pravda za Davida zabranjena su okupljanja. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Optužnica tereti Mikicu Marijanca i Zorana Bošnjaka da su 25. marta 2018. godine u depozitu sa dokazima prilikom popisa odjeće Davida Dragičevića namjerno uništili biološke dokaze – veš stradalog

Suđenje inspektorima banjalučke Policijske uprave Mikici Marijancu i Zoranu Bošnjaku, optuženima za sprečavanje dokazivanja u slučaju smrti Davida Dragičevića, počelo je pred Osnovnim sudom u Banjoj Luci čitanjem optužnice i saslušanjem tri svjedoka Okružnog tužilaštva.

Optužnica tereti Mikicu Marijanca i Zorana Bošnjaka da su 25. marta 2018. godine u depozitu sa dokazima prilikom popisa odjeće Davida Dragičevića namjerno uništili biološke dokaze – veš stradalog, prenosi Detektor.

Aleksandar Jokić, advokat Marijanca, rekao je da iz optužnice i dokaza nije dokazana izvršena radnja optuženih, kao i da se ne vidi ni ko je izvršilac djela, a ko pomagač. Također je naveo da tužilac ni ne tvrdi u optužnici da su navedene bokserice dokaz, “nego da su one možda dokaz”.

Damir Alagić, koji brani Bošnjaka, smatra da je Tužilaštvo postupalo nezakonito.

Prvi svjedok Vladimir Trivić, zaposlen kao pomoćnik obducenta u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske, izjavio je da su odjeću stradalog Dragičevića, među kojom su bile i bokserice, predali krim tehničarima, među kojima se sa sigurnošću sjeća Mikice Marijanca.

Trivić je potom rekao da je dao nekoliko izjava postupajućim tužiocima, dok je Odbrana ustvrdila da je njima dostavljena samo jedna. Jokić je prigovorio i da su izjave svjedoka uzimane nezakonito jer u izvještajima nisu navedena pitanja tužioca, već samo odgovori ispitanih. Sutkinja Radmila Medaković je odbila prigovore Odbrane.

Drugi svjedok Siniša Kojdić, šef Odsjeka za krvne i seksualne delikte u Policijskoj upravi Banjaluka, koji je kao inspektor kriminalističke policije radio na slučaju smrti Davida Dragičevića, kazao je da nije sve vrijeme bio prisutan tokom obdukcije, odnosno dok su obducenti skidali odjeću sa mladića i predali je krim tehničarima na dalje postupanje.

“Ja sam tada imao dodatnih obaveza, dosta sam telefonirao, pa sam ulazio i izlazio iz te prostorije, ali sam sve zapisao i slikao svojim telefonom. Takođe sam napravio svoju službenu zabilješku”, rekao je Kojdić.

Kojdić je kazao da su krim tehničari Marijanac i Bošnjak pakovali predmete i odjeću pokojnog Davida, a potom su otišli u namjensku prostoriju u PU Banjaluka da bi se navedena odjeća osušila. Naveo je da on nije odmah otišao u tu prostoriju, jer je telefonirao u autu.

“Službenu zabilješku sačinjavam taj dan, ali unio sam je tek naredni dan u knjigu zabilješki jer mi ona nije bila dostupna. Nakon toga ja nisam radio neko određeno vrijeme jer sam uzeo slobodne dane. Nakon ponovnog pokretanja slučaja Dragičević, nakon nekoliko mjeseci, zvao me je Radenko Novković, načelnik Kriminalističko-tehničkog centra i pitao gdje se nalaze gaće pokojnog Davida”, kazao je svjedok, obraćajući se tužiocu Daliboru Vreći riječima da je potom njega kontaktirao i pitao “na osnovu čega ste popisali predmete i vi ste mi rekli da ste to načinili na osnovu moje službene zabilješke”.

On je rekao da se ne sjeća da je kontaktirao Marijanca i Bošnjaka, a Dalibor Vrećo je kazao da će citirati dio svjedokove izjave iz istrage.

“Bošnjak i Marijanac su mi rekli da su bacili gaće”, pročitao je tužilac dio iskaza iz istrage koji Kojdić na ročištu nije sporio, ali je rekao da se ne sjeća tog razgovora, kao ni sadržaja razgovora.

Odbrane su prigovorile na ovaj dokaz. Alagić je prigovorio na ovu izjavu, pojašnjavajući da je riječ o “kriminalističko-tehničkom izvještaju koji je potpisala druga osoba, a sutkinja je konstatovala da je svojim postupanjem Vrećo “unosi zabunu prilikom iznošenja dokaza”.

Advokat Alagić je prilikom unakrsnog ispitivanja pitao Kojdića da li mu je okrivljeni Bošnjak predao rukom pisani zapisnik u kojem se nalaze pobrojane stvari pokojnog Davida.

“Tačno je da mi je dao taj spisak, i tačno je da sam na osnovu njega načinio službenu zabilješku”, rekao je Kojdić.

Treći svjedok Veselka Bjelaković, ljekar specijalista opšte medicine, zaposlena u Kriminalističko-tehničkom centru Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), kazala je da je 24. maja 2018. godine ustvrdila da među dokazima nedostaju i bokserice nastradalog.

Advokat Alagić je upitao Bjelakovićevu da li zna da su ti dokazi, prije nego što su došli kod nje, još pet puta otvarani, na šta je Bjelaković odgovorila da nije upoznata sa tom informacijom.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije je pisala o odgađanju početka ovog suđenja iako je optužnica podignuta u septembru 2018. godine.

David Dragičević nestao je u noći sa 18. na 19. mart 2018. godine, a njegovo beživotno tijelo pronađeno je 24. marta na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u Banjaluci. Prvobitna istraga utvrdila je da je smrt nastala utapanjem bez elemenata krivičnog djela. Tri mjeseca kasnije, banjalučko Okružno tužilaštvo je donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv N.N. lica zbog ubistva Davida Dragičevića. Istragu je preuzelo Državno tužilaštvo BiH.

Naredno ročište je zakazano za 15. jul.