sud bih

Počelo suđenje Jahji Vukoviću: Borio se do sloma ISIL-a, kasnije se krio u Turskoj

sud bih tuzilastvo tuziteljstvo (1)

Prema optužnici, Vuković se tereti da je od 2014. do 2020. godine boravio na području Sirije, gdje se borio u strukturama skupine “Al-Nusra Front”, koja je od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) proglašena terorističkom organizacijom

Počelo suđenje Jahji Vukoviću, optuženom za boravak i učešće u borbama u Siriji

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima, u Sudu Bosne i Hercegovine počelo je suđenje Jahji Vukoviću, optuženom za organiziranje terorističke grupe, odnosno za boravak i učešće u borbama na sirijskom ratištu.

Prema optužnici, Vuković se tereti da je od 2014. do 2020. godine boravio na području Sirije, gdje se borio u strukturama skupine “Al-Nusra Front”, koja je od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) proglašena terorističkom organizacijom.

“Vuković je 16. juna 2014. godine napustio BiH i otišao u Njemačku, odakle je nakon oko dva mjeseca otputovao avionom u Tursku, te poslije toga ilegalno prešao granicu između Turske i Sirije, s namjerom da se priključi terorističkim skupinama koje djeluju na tom području”, kazala je tužiteljica Elvira Stanojlović, dodavši da će Tužilaštvo uvjeriti Sud BiH da je optuženi počinio krivično djelo na način kako je navedeno.

U optužnici stoji da je optuženi na navedenom području boravio zajedno s drugim osobama iz BiH, koje su boravile u Siriji sa istom namjerom, te, pod imenom Abdulaziz, sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga “Džebatul Nusra fronta”, čiji pripadnici su svakodnevnim oružanim akcijama i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama činili terorističke akte u namjeri nasilne izmjene ustavnog poretka i režima.

Optuženi je na području Sirije boravio sve do sloma i poraza struktura takozvanog ISIL-a, nakon čega se skrivao na području Turske, gdje je lociran, uhapšen i u oktobru 2020. godine izručen pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Branilac Senad Dupovac rekao je da se optuženi razlikuje od svih drugih “momaka” optuženih za terorizam, te da govori pet jezika – engleski, njemački, ruski, turski i arapski.

“Nakon deset mjeseci ostao je bez oca, majka mu se zaljubila i ponovo udala. Jahja je ostao sam sa 15 godina u paklu rata u Siriji i morao je tamo čekati da se završi”, kazao je Dupovac.

“Mislim da je ovo jedna specifična situacija koja nema veze s terorizmom, on je zloupotrijebljen od strane svoje majke”, dodao je on.

Dupovac je rekao da se Vuković brani iz pritvora, a da se drugi optuženi za isto krivično djelo, Hamza Labidi, branio sa slobode. Dodao je da je Vuković u lošem psihičkom stanju, što vještak može utvrditi i zbog čega predlaže da se kao svjedok Tužilaštva BiH prvo sasluša vještak neuropsihijatrijske struke.

“Svaki odlazak u SIPA-u kod njega izaziva ovo, on vrši samopovređivanje, vidite ove ruke, sve se to desi nakon dolaska iz SIPA-e”, kazao je Dupovac.

Sudija Nenad Šeleda rekao je da je optuženi u pritvoru zbog rješenja Suda, a ne Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

“Vijeće i danas može odlučiti da bude pušten, SIPA ne može nikako”, kazao je Šeleda.

Vuković je u BiH izručen iz Turske u oktobru 2020. godine.

Suđenje će se nastaviti 16. marta, kada je planirano saslušanje dva svjedoka.