Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Banja Luka

Počelo suđenje za 20 članova grupe “Pravda za Davida”

pzd-sud (1)

Jedan od advokata građana koji su se ponovo našli na sudu, Milan Malešević, za BIRN je rekao da smatra da će na suđenju biti dokazano da ne postoji nikakva prekršajna odgovornost građana

U Banjaluci je na Osnovnom sudu počelo suđenje za dvadeset aktivista koje MUP Republike Srpske, Policijska uprava Banjaluka, tereti za kršenje Zakona o javnom okupljanju i Zakona o javnom redu i miru 17. decembra 2018. godine. Aktivistima neformalne grupe “Pravda za Davida” na teret se, prekršajno, stavlja da su organizovali neprijavljen javni skup na trgu Krajine, da su nakon tog skupa organizovali skup u pokretu kao i da su održali nedozvoljeno okupljanje ispred Narodne skupštine Republike Srpske gdje su, navodi se u prijavi, vrijeđali poslanike, policajce i ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača, piše portal Gerila.

U prijavi policije tvrdi se i da su aktivisti pokušali da uđu u zgradu Narodne skupštine u čemu ih je spriječila policija.

Banjalučki Osnovni sud je prijavu policije odbacio u martu ove godine i prekinuo postupak uz obrazloženje da policija u prijavi nije tačno opisala radnju prekršaja. Okružni sud u Banjaluci je, nakon žalbe MUP-a i Policijske uprave Banjaluka, postupak vratio na početak.

“Da bi se sa sigurnošću moglo utvrditi da li se u radnjama okrivljenih stiču obilježja navedenih prekršaja neophodno je održati usmeni pretres i izvesti predložene dokaze, a potom izvršiti ocjenu tih dokaza”, piše u rješenju Okružnog suda iz septembra ove godine.

Jedan od advokata građana koji su se ponovo našli na sudu, Milan Malešević, za BIRN je rekao da smatra da će na suđenju biti dokazano da ne postoji nikakva prekršajna odgovornost građana.

“Spontani protest, koji se desio tog dana, isključivo je posljedica reizbora Lukača za ministra unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srpske, kojeg mnogi, zbog njegovih javnih istupanja u vezi sa slučajem Dragičević, opravdano pozivaju na odgovornost zbog izostajanja rezultata u istrazi ubistva. Sve drugo, kada je ovaj postupak u pitanju, nije od uticaja”, kaže on i dodaje kako smatra da bi podnosilac odnosno MUP RS-a morao u cilju dokazivanja svojih navoda dovesti samog Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova, “koji bi morao reći da se osjećao ugroženim zbog okupljenih, pa da to potvrdi i nekakav vještak psihijatar”, rekao je Milan Malešević, uoči suđenja, za BIRN BiH.