Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počelo suđenje zbog pogibije četvorice mladića na kopu Dubrave

protest_pogibija1111

U Opštinskom sudu Živinice danas je počelo suđenje šestorici zaposlenika Rudnika lignita Kreka osumnjičenih za krivično djelo protiv opšte sigurnosti, javlja dopisnik BHRT-a. Riječ je o suđenju zbog pogibije četvorice mladića na Površinskom kopu Dubrave 22. februara 2015. godine.

Suđenje je danas konačno počelo, nakon što su porodice i prijatelji stradalih mladića održali nekoliko okupljanja pred Opštinskim sudom u Živinicama i protestnih šetnji zbog odugovlačenja u procesuiranju ovog slučaja.

Šestoricu zaposlenika Rudnika lignita Kreka Tužilaštvo Tuzlanskog kantona tereti da su nepoštivanjem mjera sigurnosti u pripremi, eksploataciji i transportu uglja na Površinskom kopu Dubrave doprinijeli uzrocima nesreće u kojoj su 22. februara 2015. godine, prilikom ilegalnog utovara uglja usljed obrušavanja jalovine, poginula četvorica mladića iz Gornjih Dubrava.

Porodice i prijatelji stradalih mladića okupljanjima pred sudom i protestnim šetnjama u Živinicama ukazivali su na to da se cijeli slučaj, kako su isticali, zataškava.

Porodice stradalih mladića na Površinskom kopu Dubrave odbacuju tvrdnje da su mladići, tokom nesreće, bili u krađi uglja i tvrde da su stradale mladiće na te poslove pozivalli optuženi rukovodioci Površinskog kopa Dubrave, izvještava dopisnik BHRT-a.

Svih šest optuženih brane se sa slobode, a na prvom pojavljivanju pred sudom svi su se izjasnili da nisu krivi za krivično djelo koje im se stavlja na teret.