BiH

dočekala pravdu

Počelo uklanjanje crkve iz avlije nane Fate Orlović

05/06/2021
Foto: AA

Prema pravosnažnoj presudi Međunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu, rok za izmještanje crkve iz avlije nane Fate Orlović u Konjević Polju bio je 1. april prošle godine

U Konjević Polju kod Bratunca u ranim jutarnjim satima počelo je uklanjanje nelegalno izgrađene pravoslavne crkve u dvorištu nane Fate Orlović.

Iako je trenutno nemoguće doći do izjave nane Fate Orlović, njen zet Mirza Karić za Fenu je kazao da su svi pod emocijama i posebna supruga Hurija i nana Fata.

– Konačno smo dočekala pravdu i hvala Bogu što je nana doživjela. Kako smo obavješteni, danas bi trebalo da bude uklonjena crkva iz dvorišta. – kazao je Mirza Karić.

Na kratko smo uspjeli ostvariti kontakt sa njenom kćerkom Hurijom koja nam je kazala da majka nije dobro i da treba medicinsku pomoć.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, u oktobru 2019. godine donio je presudu u kojoj je naloženo uklanjanje crkve sa imanja porodice Orlović.

U njenom dvorištu u mjestu Konjević Polje, crkva je napravljena 1998. godine. Ona je u to u vrijeme sa sedmero djece bila u izbjeglištvu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.