BiH

Počelo uklanjanje pasa lutalica sa zeničkih ulica

23/01/2017

Gradska uprava Zenice osigurala je uslove komunalnom preduzeću “Alba” Zenica da vrši stalne poslove uklanjanja napuštenih i pasa lutalica s gradskih ulica i naselja.

Tokom protekle sedmice ekipe preduzeća “Alba” počele su izvršavati preuzete obaveze, u okviru kojih će u skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja i drugim zakonskim uvjetima pokrenuti stalni higijenski servis i napuštene životinje smještati u novoizgrađeno sklonište za životinje.

Nakon pokretanja aktivnosti “Alba“ je u azil za pse smjestila oko 50 pasa lutalica, a uklanjanje pasa će se vršiti svakodnevno po predviđenom planu. U prvim akcijama psi su sklanjani iz gradskih naselja Odmut, Crkvice, Radakovo i Blatuša, a uskoro bi trebalo da se sklone napušteni psi koji se kreću u blizini javnih ustanova, prije svega u krugu Kantonalne bolnice Zenica, te školskih objekata i obdaništa.

Iz novoformirane službe “Albe” Zenice uputili su apel sugrađanima, koji su vlasnici pasa, da “svoje ljubimce adekvatno označe da bi se razlikovali od pasa- lutalica”.

Prve reakcije građana Zenice oko aktivnosti koje se provode na sklanjanju pasa lutalica u novootvoreni azil su izuzetno pozitivne.

Zaposlenici preduzeća “Alba” zahvaljuju građanima na pomoći i pozitivnim reakcijama, te najavljuju aktiviranje direktne telefonske linije da bi građani mogli prijavljivati slučajeve agresivnih ili bolesnih napuštenih i pasa-lutalica.

Komentari