Banja Luka

Počelo uklanjanje restorana u vlasništvu kuma Milorada Dodika

kajak radisic banja luka RSE

Miloš Stevanović, advokat porodice Radišić, istakao je da je “u konsultaciji pravnog tima sa porodicom” odlučeno da investitor ukloni sporni objekat

U petak (26. novembra) u Banjaluci je počelo uklanjanje ugostiteljskog objekta “Kajak terasa” u Banjaluci, u vlasništvu porodice biznismena Mile Radišića, piše Radio Slobodna Evropa.

Radišić je inače kum člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD)Milorada Dodika.

Dijelove luksuznog objekta na obali rijeke Vrbas uklanjaju radnici uz prisustvo komunalne policije, samo dan nakon što je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković najavio da će u subotu 27. novembra u 15 časova “biti srušena nelegalno izgrađena Kajak terasa”.

Stanivuković je 24. decembra 2020. kao kandidat opzicionih partija preuzeo upravljanje Banjalukom od svog prethodnika Igora Radojičića iz SNSD-a. Odmah nakon preuzimanja funkcije, Stanivuković je formirao “Tim za reviziju”, s ciljem da se utvrde nezakonitosti u Banjaluci.

Komentarišući početak rušenja “Kajak terase”, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da “oni koji su do juče mislili da mogu sve, danas počinju da ruše svoju imovinu”.

“Počinje razgrađivanje privatne države i to je danas ono što se tamo dešava. Ne likujem, samo želim da Grad bude iznad svakog pojedinačno”, rekao je Stanivuković novinarima u Banjaluci 26. novembra.

Stanivuković je najavio da će na mjestu “Kajak terase” u subotu u 15. časova početi izgradnja mini parka.

“Hvala što su ispoštovali zakon. Ono što ne stignu ukloniti do 15 časova, mi ćemo završiti“, poručio je Stanivuković.

Miloš Stevanović, advokat porodice Radišić, istakao je da je “u konsultaciji pravnog tima sa porodicom” odlučeno da investitor ukloni sporni objekat.

“Želimo da sačuvamo javni red i mir u Banjaluci. Porodica Radišić ne želi da učestvuje u političkim prepucavanjima. Ovo je samo demontiran dio ‘Kajak terase’ dok potpuno legalno i sasvim dobro radi kafić”, naglasio je Stevanović u petak, 26. novembra.

Stevanović tvrdi da rušenje “nije naloženo u skladu sa zakonom”.

“Mogu da obavijestim javnost da smo podnijeli krivičnu prijavu protiv komunalnog policajca koji je naložio rušenje ‘Kajak terase’, te Draška Stanivukovića, gradonačelnika Banjaluke. On nije sačekao donošenje presude, već je sam naložio rušenje”, rekao je Stevanović.

Advokat porodice Radišić najavio je da će sve “biti uklonjeno” do subote, 27. novembra u 15 časova.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je ranije izjavio da je “istekao rok za sve žalbe i da vlasnici više nemaju način da odlože ili prolongiraju rušenje”.

Prema nalogu gradske inspekcije, u martu je nelegalni objekat ograđen trakom i zatvoren, a gradonačelnik je tada najavio rušenje Kajaka.

U međuvremenu je Republička inspekcija poništila rješenja gradske inspekcije i zaustavila najavljeno rušenje.

Stanivuković je 28. maja predao i krivičnu prijavu protiv glavnog republičkog i urbanističko-građevinskog inspektora Republike Srpske (jedan od dva entiteta u Bosni i Hercegovini) zbog slučaja Kajak.

Stanivuković navodi da je prijava samo slijed kojim se pokazuje da Grad ne odustaje od rušenja nelegalnog objekta.

Vlasnici nelegalnog objekta tvrde da je gradnja Kajaka počela 2018. godine, u periodu kada je još bila moguća legalizacija bespravnih objekata. No, u gradskoj upravi tvrde da je Kajak izgrađen kasnije, te da po nekoliko osnova treba biti srušen.

Zakonom o legalizaciji RS definisano je da se ne mogu legalizovati objekti građeni poslije 2018. godine.