Sarajevo

Sutra počinju radovi na rekonstrukciji tramvajske pruge od Nedžarića

pruga-rekonstrukcija-tramvaj

U svim vozilima važit će kuponi oba prevoznika, a kupljena karta važit će i u autobusima i u tramvajima

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta danas je obišao radove na rekonstrukciji tramvajske pruge na relaciji Ilidža – Nedžarići, a kako je ranije najavljeno, od sutra počinju radovi na drugoj fazi te dionice i to od Nedžarića do RTV Doma.

– Mnogo posla je urađeno do sada i došlo je vrijeme za proširenje radova na obnovi tramvajske pruge. Prvi koraci u ovoj fazi rekonstrukcije do RTV Doma su demontaža šina i geodetski radovi. Dinamika radova u obje faze će biti podjednaka i očekujemo da ćemo dionicu Ilidža-Remiza imati završenu do proljeća, kako je i planirano – istakao je Šteta.

Radi organizovanja radova, tramvajski saobraćaj će saobraćati od Čengić Vile, zbog čega će u tom dijelu grada doći i do privremene izmjene režima saobraćaja.

– Večeras će biti postavljena vertikalna signalizacija, a od ujutro će jedan dio saobraćajnice kod okretaljke na Čengić Vili biti pretvoren u stajalište za autobuse, dok će druga saobraćajnica biti dvosmjerna. Na taj način će se povećati sigurnost putnika koji neće morati prelaziti cestu pri presjedanjima iz autobusa u tramvaje i obratno. Promjene u saobraćaju su neminovne ako želimo da gradimo i unaprijedimo ovakav javni prevoz kakav imamo trenutno, stoga se nadam da će građani imati razumijevanje i strpljenje – dodao je Šteta.

Broj tramvajskih vozila od Čengić Vile, koji će saobraćati svake četiri minute, bit će povećan, a ukupno će 34 autobusa voziti na relaciji Ilidža – Baščaršija, uključujući i autobuse koji će voziti do Čengić Vile.

U svim vozilima važit će kuponi oba prevoznika, a kupljena karta važit će i u autobusima i u tramvajima.

Rekonstrukcija tramvajske pruge počela je 26. augusta ove godine, u njenoj prvoj fazi na relaciji Ilidža-Nedžarići do sada su urađena ispitivanja, iskopavanja, nasipi, radovi na odvodnji, te je prikupljena dokumentacija za materijale.

Planirano je da radovi na dionici Ilidža – Remiza budu završeni u maju 2022., saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.