Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Emir Mešić

Počeo disciplinski postupak protiv “zviždača” UIO-a zbog istupa u medijima

EmirMesicDrugiPostupak-1280×720 (1)

Mešić navodi da ga Uprava tereti za navodno davanje neistinitih informacija javnosti i iznošenje neprimjerenih komentara. Za BIRN BiH kaže i da očekuje pozitivan ishod u oba disciplinska postupka

U centrali Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) u Banjaluci danas je održana rasprava u disciplinskom postupku koji ova institucija zbog istupa u medijima vodi protiv Emira Mešića, koji ima status “zviždača” zbog prijavljivanja nepravilnosti u radu rukovodstva Uprave. Ovo je drugi disciplinski postupak protiv Mešića. Prvi je započeo početkom avgusta.

Dok se prvim disciplinskim postupkom, kako su Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije potvrdili iz Uprave, preispituje njegova uloga u nabavci i izboru ponuđača higijenskih sredstava za Granični prelaz Rača, drugim postupkom Uprava tereti Mešića za nanošenje štete ugledu institucije istupom u medijima.

“Ovo je danas bio disciplinski postupak koji se odnosi direktno na moju prijavu nepravilnosti koju sam dostavio Tužilaštvu. Mene se kao ‘zviždača’, koji ima posebna prava Zakonom o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju, tereti da sam iznosio neistine o radu menadžmenta Uprave”, kazao je Mešić nakon održane rasprave za BIRN BiH.

Oba postupka pokrenuta su nakon što je Mešić prijavio Državnom tužilaštvu nepravilnosti u vezi sa iznajmljivanjem carinskih terminala, o čemu je BIRN BiH ranije pisao. Mešić je upozoravao na nepravilnosti kod dodjele naplate parkinga na carinskim terminalima privatnim kompanijama.

On je od Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) zvanično dobio status “zviždača”.

Mešić navodi da ga Uprava tereti za navodno davanje neistinitih informacija javnosti i iznošenje neprimjerenih komentara. Za BIRN BiH kaže i da očekuje pozitivan ishod u oba disciplinska postupka.

“Nema tu nikakvog narušavanja ugleda UIO-a, zato što je ta prijava bila u javnom interesu i u pitanju su javni prihodi. Ukazano je na nepravilnosti, dostavljeni su materijalni dokazi Tužilaštvu”, kaže Mešić.

BIRN BiH je ranije pisao da Tužilaštvo BiH nije duže od godinu dana saslušalo Mešića nakon što je ovoj instituciji dostavio prijavu o nepravilnostima u radu Uprave za indirektno oporezivanje.

Istraživanje BIRN-a BiH pokazalo je da je više od polovine od ukupno 330 miliona maraka, novca prikupljenog za parkiranje na carinskim terminalima u BiH tokom posljednje decenije, završilo je na računima tridesetak privatnih firmi.

Mešićev pravni zastupnik u ovom postupku Edin S. Hodžić navodi da je apsurdno to što se uopšte došlo do ovakve situacije u kojoj se kažnjava onaj ko ukazuje na nepravilnosti i korupciju.

“Smatram da pokretanje disciplinskog postupka protiv osobe koja ima status uzbunjivača ne samo da je suprotno Zakonu o zaštiti uzbunjivača nego i šalje jednu sasvim drugu poruku osobama koje se odluče prijaviti nepravilnosti. Na te nezakonitosti je danas upravo i ukazano na raspravi koja je odložena zbog prikupljanja dodatne dokumentacije”, kaže Hodžić za BIRN BiH.

On napominje i da je ovo svakako prvostepeni postupak, a da će njegov klijent, ukoliko za tim bude bilo potrebe, na kraju tražiti sudsku zaštitu.

Rasprava u centrali UIO-a u Banjaluci je, kao i prethodni put, bila zatvorena za javnost. U ovoj instituciji, ponovo, odbacuju da je pokretanje disciplinskog postupka, nakon što je Mešić upozorio na nepravilnosti u UIO-u, povezano sa njegovom prijavom Tužilaštvu, dobijanjem statusa “zviždača” i istupima u medijima.

“Protiv državnog službenika u Upravi za indirektno oporezivanje Mešić Emira pokrenut je disciplinski postupak dana 27. jula 2020. godine, uslijed postojanja osnovane sumnje da je učinio težu povredu službene dužnosti propisanu odredbama Pravilnika o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti zaposlenih u UIO (…) – iznošenje neistinitih navoda o radu Uprave u javnost, iznošenje neistinitih navoda o menadžmentu Uprave i radnim kolegama, iznošenje neprimjerenih javnih komentara, a naročito komentara i negativnog mišljenja o politici institucija Bosne i Hercegovine i Uprave i ličnih izjava ili mišljenja koja bi se mogla tumačiti kao zvanični komentari”, naveli su u odgovoru za BIRN BiH iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Rasprava po disciplinskom postupku koji je počeo danas biće u Banjaluci nastavljena 8. oktobra.