Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vremenska prognoza

Počeo je toplotni val, temperature će biti preko 40 stepeni. FHMZ objavio koliko će trajati

toplo vrijeme ljeto
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Ilustracija

Početkom sljedeće sedmice (24. juni) prema raspoloživim sinoptičkim
materijalima biće još svježije uz veću mogućnost za padavine

Vremenske prilike do kraja radne sedmice na prostoru Bosne i Hercegovine biće u znaku pravog ljetnog vremena. Preovladavat će sunčano vrijeme sa malo ili nimalo oblaka uz vrućinu koja će naročito biti izražena na jugu zemlje.

Boravak na otvorenom biće ugodniji u planinskim područjima. Niže temperature i planinska svježina povoljno će djelovati na izletnike koji će morati povesti više pažnje na visok indeks UV zračenja.

U danima vikenda izgledno je povećanje oblačnosti uz nešto niže ali i dalje visoke temperature. U poslijepodnevnim satima mogući su lokalni pljuskovi koji bi mogli biti izraženiji u centralnim područjima zemlje.

Minimalne temperature zraka varirat će između 14 i 20 u Bosni, na jugu Hercegovine do 23 stepena. Najviše dnevne temperature u Bosni između 32 i 38, u Hercegovini do 40 stepeni.

Početkom sljedeće sedmice (24. juni) prema raspoloživim sinoptičkim materijalima biće još svježije uz veću mogućnost za padavine. Padavine se očekuju na čitavom prostoru naše zemlje. Stabilizacija vremenskih prilika prognozira od 27. juna.

Jutarnja temperatura u Bosni uglavnom između 15 i 20, u Hercegovini do 22, najviša dnevna temperatura od 26 do 31, jugu zemlje do 33 stepena, saopćeno je iz FHMZ-a BiH.