Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

traži formula za mir

Počeo Samit u Švicarskoj, stigao i Bećirović

denis becirovic svicarska
Bećirović u Švicarskoj

Bećirović je prije pet dana, na poziv njemačkog kancelara Olafa Scholza prisustvovao i Samitu u Berlinu, na kojem se raspravljalo o sigurnosti u Evropi i obnovi Ukrajine

Na dvodnevnom Samitu o miru za Ukrajinu koji je s radom počeo danas  učestvuje i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović.

Bećirović je prije pet dana, na poziv njemačkog kancelara Olafa Scholza prisustvovao i Samitu u Berlinu, na kojem se raspravljalo o sigurnosti u Evropi i obnovi Ukrajine.

Na Samitu, koji se održava na zahtjev Ukrajine, učestvuju predstavnici zemalja članica EU, G7, neke od zemalja članica G20 i BRICS-a, kao i visoke zvanice tri međunarodne organizacije (UN, OSCE i Vijeće Evrope) i predstavnici Vatikana i Carigradske patrijaršije.

Cilj ovog dvodnevnog samita, na kojem učestvuju predstavnici više od 100 država, jeste pronalazak platforme za budući dijalog na visokom nivou o načinima postizanja pravičnog i trajnog mira u Ukrajini, u skladu s međunarodnim zakonom i Poveljom Ujedinjenih nacija, saopćeno je iz Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Prema posljednjim informacijama, očekuje se da na Mirovnom samitu za Ukrajinu učestvuju predstavnici 101 zemlje.