Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brisel

Počeo sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica EU, jedna od glavnih tema i BiH

brisel

Borell je naglasio da postoji bojazan za produbljenje krize za koju je potrebno pronaći rješenje te je najavio da će ministri vanjskih poslova zemalja Evropske unije pozvati Kosovo i Srbiju da razmotre prijedlog EU, ali i da poštuju davno potpisane sporazume

U Briselu je danas započeo sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije, a na dnevnom redu je i zapadni Balkan. Kako je najavljeno, u fokusu te tačke dnevnog reda bit će odnosi Srbije i Kosova te političke prilike u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Kako je uoči sastanka kazao visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost Josep Borell, on će šefove diplomatija zemalja članica EU obavijestiti o zastoju u dijalogu Kosova i Srbije te sastancima koje je imao u Parizu s premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Borell je naglasio da postoji bojazan za produbljenje krize za koju je potrebno pronaći rješenje te je najavio da će ministri vanjskih poslova zemalja Evropske unije pozvati Kosovo i Srbiju da razmotre prijedlog EU, ali i da poštuju davno potpisane sporazume.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, ministar vanjskih poslova Rumunije Bogdan Aurescu kazao je da će ta zemlja nastaviti pružati podršku proširenju EU na zapadni Balkan pa i BiH, a naglasio je i da tenzije koje su se pojavile u sjevernom dijelu Kosova trebaju biti zaustavljene.

Ocijenio je da će samit EU-zapadni Balkana koji će biti održan 6. decembra u Tirani biti veoma značajan za zemlje zapadnog Balkana, podržavajući EU paket pomoći za energetsku sigurnost koji je u pripremi za zemlje zapadnog Balkana i iznosi milijardu eura.

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman također je izrazio zadovoljstvo nadolazećim samitom EU-zapadni Balkana te je podvukao da se očekuje da sve zemlje zapadnog Balkana usklade svoje vanjske politike s vanjskom politikom EU te uvedu sankcije Rusiji.

– Potrebno je da promoviraju regionalnu stabilnost i sigurnost i dobrosusjedske odnose, a od političkih lidera u Bosni i Hercegovini očekujemo da što prije formiraju vlade na svim nivoima te da počnu rad na ustavnim reformama, reformama Izbornog zakona, kao i na drugim reformama kako bi dobili kandidatski status što Hrvatska veoma podržava – dodao je Grlić Radman.

Ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon uoči sastanka šefova diplomatija zemalja EU također je najavila da će zatražiti stabilizaciju na Kosovu i Crnoj Gori, ali i nastaviti zagovarati da se BiH dodijeli status kandidata u čemu je Slovenija igrala veliku ulogu tražeći da EU do kraja ove godine dodijeli taj status BiH.

Kako je kazao ministar vanjskih poslova Finske Pekka Haavisto, geopolitika je ključna u ovom trenutku i primjetni su problemi u BiH i Crnoj Gori u smislu političkih turbulencija, ali i pitanje dijaloga Beograda i Prištine te je zbog sveg toga potrebno nastaviti pružati podršku zemljama zapadnog Balkana.