Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dogovor o formiranju vlasti

Počeo sastanak “šestorke” u Sarajevu

dogovori sestorka333

Osim Nezavisne bosanskohercegovačke liste, u pregovorima učestvuju: Narod i pravda, Socijaldemokratska partija BiH, Demokratska fronta, Naša stranka i Savez za bolju budućnost BiH

U Sarajevu je danas počeo sastanak predstavnika šest političkih stranaka koje nakon potvrđivanja rezultata oktobarskih općih izbora u Bosni i Hercegovini dogovaraju formiranje vlasti na nivou Kantona Sarajevo.

To je pokušaj formiranja vlasti bez Stranke demokratske akcije (SDA) koja je imala najbolji pojedinačni izborni rezultat na tom nivou.

Današnji susret je nastavak pregovora u kojima se “šestorka” prethodno sastala 19. novembra.

Tada je novinarima rečeno da razgovori idu u dobrom pravcu, a Nermin Pećanac iz Nezavisne bosanskohercegovačke liste, jedne od stranaka učesnica, kazao i da se formiranje kantonalne vlade može očekivati do Nove godine.

Osim Nezavisne bosanskohercegovačke liste, u pregovorima učestvuju: Narod i pravda, Socijaldemokratska partija BiH, Demokratska fronta, Naša stranka i Savez za bolju budućnost BiH.

Damir Mašić iz Socijaldemokratske partije BiH, po završetku prethodnog susreta 19. novembra, kazao je da su tada verifcirane programske mjere buduće skupštinske većine, kojih trenutno ima više od 300.

– Ranije definirani principi uspostave buduće većine i zakonodavne odnosno izvršne vlasti Kantona Sarajevo, zajedno s tim verificiraim programskim mjerama, bit će dio budućeg koalicionog sporazuma – rekao je tada Mašić