Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počeo treći sastanak ove sedmice o Izbornom zakonu

BiH

fahro

U zgradi Delegacije EU u Sarajevu počeo je sastanak predstavnika političkih partija iz Federacije BiH sa Venecijanskom komisijom i predstavnicima međunarodne zajednice u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH.

Na sastanak su došli Borjana Krišto i Bariša Čolak iz HDZ-a, Fahrudin Radončić i Damir Arnaut ispred SBB-a BiH, lider SDA Bakir Izetbegović, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, Zlatko Miletić iz DF-a, a razgovorima prisustvuje i američki ambasador u BiH Morin Kormak.

Uoči sastanka Radončić je novinarima kratko komentarisao zaključke Vijeća za sprovođenje mira (PIC), izražavajući zadovoljstvo činjenicom da je dijagnostifikovano stanje u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OSA), koja se, kako je rekao, mora staviti pod parlamentarni nadzor.

Nikšić je istakao da je PIC samo potvrdio ono što se znalo i ranije, a to je se reformska agenda pokušava pretvoriti u nešto spektakularno.

On je dodao da ostaje da se vidi da li će zaključci sastanaka sa Venecijanskom komisijim za rezultat imati neko ad hok rješenje.

Današnji razgovori treći su u nizu pregovora između predstavnika međunarodne zajednice, članova Venecijanske komisije i zvaničnika ove sedmice o izmjenama Izbornog zakona BiH.