ispred vlade fbih

Veliki protest rudara: Ne vraćamo se dok ne ostvarimo svoje ciljeve

protest-rudari-vlada-db (6)

Sindikati traže uvezivanje radnog staža radnicima u rudnicima, realiziranje sporazuma u vezi sa smanjenjem broja uposlenih,kontrolu utvrđivanja kaloične vrijednosti uglja od čega zavisi cijena iskopane tone, te minimalnu plaću u oblasti rudarstva od 1.000 KM

U Sarajevu je počeo protest rudara Federacije BiH. Povod za proteste je aktuelna situacija u rudnicima u vezi sa najavljenom primjenom novih pravilnika o radu i radnom učinku, a razlozi mnogo dublji.

Sindikati traže uvezivanje radnog staža radnicima u rudnicima, realiziranje sporazuma u vezi sa smanjenjem broja uposlenih, kontrolu utvrđivanja kaloične vrijednosti uglja od čega zavisi cijena iskopane tone, te minimalnu plaću u oblasti rudarstva od 1.000 KM.

“Mi nećemo se vraćati odozgo, mi povratka nemamo, ako oni imaju nekoga da im džaba radi mi ćemo se vratiti svojim kućama”, rekao je Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata RMU Zenica.

VEZANI TEKST: Pogledajte pod kakvom je pratnjom ministar Džindić izašao pred rudare

Povod za proteste je aktuelna situacija u rudnicima, u vezi sa najavljenom primjenom novih pravilnika o radu i radnom učinku, za početak u Rudniku Kreka.

“Očito je gospoda sjela pa vidjela, hajmo mi gdje je najveće ako tu uspijemo onda ćemo uspjeti svugdje”, navodi Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudnika Kreka.

VEZANI TEKST: Husić: Nećemo fašizam koji smanjuje platu kopaču u jami sa 850 na 570 KM

Sindikatima sporni pravilnici, tvrde, donešeni su jednostrano i zato traže:

“Bezuslovno stavljanje van snage robovlasničkih akata u vidu Pravilnika o radu i Pravilnika o radnom učunku, potpuno poštivanje i primjena kolektivnog ugovora koji je na snazi sve do 31.marta 2022.godine”, istakao je Sinan Husić, predsjednik UO Saveza samostalnih sindikata radnika rudnika uglja FBiH.