Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prognoza vremena

Početak oktobra biće stabilan, a onda stiže velika promjena vremena

Sarajevo: Na servisu Severe Weather Europe objavljeno je upozorenje na snažno nevrijeme u BiH
05.08.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Na online meteoroloskom servisu Severe Weather Europe objavljeno je upozorenje na snazno nevrijeme na podrucju Bosne i Hercegovine i ostatka Balkana. U Sarajevu od jutarnjih sati pada kisa uz jak vjetar. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Pretežno oblačno sa kišom i pljuskovima očekuje se u četvrtak i petak

U Bosni i Hercegovini danas će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Padavine se u Bosni očekuju krajem dana i u ranim jutarnjim satima u četvrtak.

Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između osam i 13 stepeni, na jugu zemlje do 18. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 24 stepena Celzijusa, na jugu zemlje do 28.

U Sarajevu pretežno oblačno. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 11 stepeni , a najviša dnevna oko 22.

Prognoza do petka

Pretežno oblačno sa kišom i pljuskovima očekuje se i u četvrtak. Od jutarnjih sati padavine se očekuju u Bosni, a od sredine dana prema poslijepodnevnim satima i u Hercegovini. Vjetar slab sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između osam i 13 stepeni, na jugu zemlje do 17. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 19, na jugu zemlje od 21 do 25.

U petak se u Bosni prijepodne očekuje pretežno oblačno vrijeme. Smanjenje oblačnosti moguće je u drugoj polovini dana. U Hercegovini je najavljena umjerena naoblaka. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između osam i 12, na jugu zemlje do 16. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 21, na jugu zemlje od 21 do 25 stepeni Celzijusa.

Srednjoročna prognoza do 10. oktobra

Kako najavljuju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda u srednjoročnoj prognozi, prvih dana oktobra uslijedit će stabilizacija vremenskih prilika uz umjerenu oblačnost i bez izraženijih promjena temperatura zraka.

Međutim, od 4. oktobra prognozira se nestabilno vrijeme s kišom, pljuskovima i izraženijim padom temperatura.

Početkom oktobra minimalne jutarnje temperature zraka varirat će od 12 do 18 u Bosni, na jugu zemlje do 20 stepeni. Najviše dnevne temperature će biti između 20 i 25, u Hercegovini do 28 stepeni.

Od ponedjeljka, 4. oktobra, prema trenutnim prognoznim materijalima, prognozira se nestabilno vrijeme s kišom i pljuskovima.

Kiša se očekuje na čitavom prostoru zemlje. Pred kraj prognoznog perioda moguć je izraženiji pad temperature zraka.

Minimalne temperature zraka bit će u rasponu od 8 do 12 u Bosni, do 15 stepeni u Hercegovini. Maksimalne temperature varirat će između 10 i 15 u Bosni, na jugu Hercegovine do 20 stepeni.