svjedočenje u Kongresu

Američki generali: Bidenu savjetovano da zadrži 2.500 vojnika u Afganistanu

Svjedočenje generala Marka Milleyja i generala Franka McKenziea u utorak u Kongresu kontradiktorno je s predsjednikom Joeom Bidenom, koji je rekao da se ne sjeća takvih savjeta, navodi BBC

Dva glavna američka generala su na svjedočenju u Kongresu rekli da su preporučili zadržavanje snaga od 2.500 vojnika u Afganistanu, prije potpunog povlačenja SAD -a u augustu.

Svjedočenje generala Marka Milleyja i generala Franka McKenziea u utorak u Kongresu kontradiktorno je s predsjednikom Joeom Bidenom, koji je rekao da se ne sjeća takvih savjeta, navodi BBC.

Talibani su preuzeli vlast u augustu, nakon što su brzo napredovali kroz zemlju.

General Milley rekao je da su Sjedinjene Države iznenađene brzinom raspada afganistanske vlade.

Dvojicu američkih generala ispitao je u utorak Odbor za oružane snage Senata zajedno s ministrom obrane Lloydom Austinom.

Do ročišta dolazi nekoliko sedmica nakon haotičnog povlačenja na aerodromu u Kabulu dok su strane sile pokušavale vratiti svoje građane kući, a hiljade očajnih Afganistanaca molilo ih je za spas.

U samoubilačkom napadu tokom operacije povlačenja poginule su 182 osobe. Trinaest Amerikanaca i najmanje 169 Afganistanaca ubijeno je 26. augusta na ulazu u aerodrom.

General McKenzie, koji je na čelu Centralne komande SAD -a nadzirao je povlačenje iz Afganistana, rekao je na jučerašnjem saslušanju kako je preporučio zadržavanje 2.500 vojnika u Afganistanu.

Čini se da je to u suprotnosti s tvrdnjom predsjednika Joea Bidena novinaru ABC -a 19. augusta da se ne sjeća da mu je neko dao takav savjet.

General Milley rekao je da se složio s preporukom, ali na pitanje republikanca s Aljaske Dana Sullivana jesu li komentari gospodina Bidena “lažna izjava”, odbio je dati direktan odgovor.

Kasnije je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki komentirala ovo pitanje.

“Predsjednik cijeni iskrene savjete … združenih načelnika i vojske. To ne znači da se uvijek slaže s tim.”

Rekla je da, ako bi vojnici ostali u Afganistanu nakon augusta, SAD sada bio u ratu s talibanima.