Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počinje gradnja pumpne stanice u Sokolju

efendic

Iduće sedmice trebalo bi da počne izgradnja pumpne stanice Sokolje koja će snabdijevati vodom Zabrđe i dijelove Sokolja, naselja u općini Novi Grad u Sarajevu.

Ugovor o izvođenju radova potpisali su danas načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić i direktor firme Bujice d.o.o. Ahmed Boloban, saopćeno je iz općinske pres-službe.

Iz ovogodišnjeg općinskog budžeta je za tu namjenu izdvojeno 293.000 KM.

Efendić je naglasio da će se raditi i na rješavanju problema vodosnabdijevanja ulice Kralja Stjepana Tomaševića u Briješću

To je druga faza realizacije jednog od najznačajnijih općinskih projekata u vodosnabdijevanju naselja iz novoizgrađenog rezervoara Sokolje.

Općina Novi Grad kontinuirano radi na rješavanju problema vodosnabdijevanja naselja Dobroševići, Ahatovići i Bojnik, u kojima veliki broj stambenih objekata nije bio priključen na gradsku vodovodnu mrežu.

Projekt je u završnoj fazi. Izgrađeni su dvije pumpne stanice i dva rezervoara s 4.000 kubika vode, distributivna mreža, a u toku je izgradnja još jednog manjeg dijela mreže, čime će biti završen cijeli sistem snabdijevanja ovih naselja vodom iz gradskog vodvodnog sistema.

Uporedo općina radi na rješevanju vodosnabdijevanja naselja Zabrđe i Sokolje.

– Općina je zajedno s preduzećem ‘Vodovod i kanalizacija’ uradila projekte za izgradnju novog vodovodnog sistema. U naselju Sokolje izgrađen je rezervoar kapaciteta 1.000 kubika vode, a sada gradimo pumpnu stanicu koja će taj rezervoar snabdijevati vodom. Ovo je druga faza realizacije jednog velikog projekta, nakon čega će uslijediti gradnja potisnog i dovodnog cjevovoda za rezervoar i pumpnu stanicu Sokolje te distributivne mreže – kazao je načelnik Efendić.

Dodao je da se na ovaj način planski privodi kraju rješavanje problema vodosnabdijevanja naselja Zabrđe u kojem je poslije rata izgrađen veliki broj stambenih objekata pa je potebno izgraditi novi vodovodni sistem.

Efendić je naglasio da će se raditi i na rješavanju problema vodosnabdijevanja ulice Kralja Stjepana Tomaševića u Briješću gdje mještani imaju problema s vodosnabdijevanjem tokom ljeta.

– U saradnji s preduzećem ‘Vodovod i kanalizacija’ pripremljeno je projektno rješenje koje ćemo najvjerovatnije iduće godine uvrstiti u budžet kako bi realizacijom ovih projekata konačno na području općine vodovodna infrastruktura bila završena. Nakon što završimo ove projekte, nećemo imati više problema s vodosnabdijevanjem osim na dotrajaloj vodovodnoj mreži čije je održavanje u nadležnosti ViK-a – rekao je načelnik.