Počinje investicijska konferencija u Srebrenici

srebrenica-konferencija-osiguranje

Na investiciono-razvojnoj konferenciji “Srebrenica 2015”, koja danas počinje u tom gradu, bit će predstavljene mogućnosti investiranja u razvoj različitih oblasti života i rada građana Srebrenice, resursni potencijali regije, kao i određene pogodnosti za potencijalne investitore.

Prisustvo su potvrdili predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik RS-a Milorad Dodik, predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović, i mnoge druge zvanice, a očekuje se i prisustvo članova Predsjedništva BiH, premijera Turske, predsjednika Slovenije, predsjednika Makedonije i drugih.

Na dvodnevnoj konferenciji će biti upriličena prezentacija Guber Banje, predstavljene uspješne privredne priče s područja općine Srebrenica, projekt “Zašto investirati u Srebrenicu?” te infrastrukturni projekti te općine.

srebrenica-konferencija-osiguranje1

Također, bit će održana prezentacija Agencije za unapređenje stranih investicija – FIPA “Investiciona klima u BiH”, Privredne komore RS-a “Mjere poticaja u Republici Srpskoj”, mjere poticaja investicijama i potrebe općine Srebrenica, kao i finansijski proizvodi dostupni u Srebrenici.

Na konferenciji će se obratiti i ambasadori SAD-a, Holandije, Turske, Norveške, Velike Britanije, generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju, rezidentni predstavnik UN-a u BiH, te predstavnik OSCE-a.

Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković izjavio je za Fenu da će “svaka stvar koja dođe u taj grad” biti pozitivna i korak naprijed, te da najviše očekuje od domaćih investitora.

Naveo je da je trenutno u Srebrenici u javnom sektoru zaposleno više od 200 radnika, ali da se očekuju nova zaposlenja jer je za četiri godine planirano 400 radnih mjesta.

– Poznavajući one koji će biti prisutni na konferenciji, uvjeren sam da su spremni nešto konkretno uraditi za Srebrenicu jer znaju ideju ove konferencije koja ima za cilj da riječi budu pretočene u djela i da se konačno u Srebrenici ostavi nešto što donosi bolju budućnost za sve građane – naglasio je Duraković.