Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slovenija uskoro počinje s postavljanjem ograde

ograda-izbjeglice111

Slovenija je najavila da će početi podizati žičanu ogradu na granici s Hrvatskom kako bi spriječila nekontroliran priljev izbjeglica. Gradnja 180 centimetara visoke ograde trebala je početi rano jutros kod Brežica i na području Zavrča, ali to se još uvijek nije dogodilo, javlja HRT.

Na granici je sa slovenske strane desetak novinarskih ekipa koje očekuju početak gradnje ograde svaki tren.

Kamioni s ogradom koju Slovenija namjerava podići na granici s Hrvatskom stigli su u srijedu ujutro na područje slovenskog mjesta Veliki Obrež koji se nalazi u blizini Harmice, javlja britanska agencija Reuters.

Dan ranije slovenska je vlada objavila kako namjerava postaviti ogradu kako bi kontrolirala prolazak velikog broja izbjeglica s Bliskog istoka koji ulaze u zemlje preko granice s Hrvatskom.

Fotograf Reutersa u tom selu vidio je dosta vojnika i policajaca koji namjeravaju početi postavljati ogradu u idućim satima.

Slovenska vlada do sad nije objavila gdje će i kada početi postavljati ogradu, no premijer Cerar tvrdi da će njegova zemlja i dalje ostati otvorena za izbjeglice, te da je cilj ograde zaštita Evropske unije i Slovenije od nekontroliranog ulaza migranata. Cerar je rekao da kao čovjek ne želi ograde i prepreke na granici, ali da je dužan kao predsjednik vlade spriječiti ‘humanitarnu katastrofu’ do koje bi moglo doći u slučaju nastavka velikih prijelaza izbjeglica i migranata ako bi oni mimo kontrole u velikim brojevima prelazili nezaštićenu ‘zelenu granicu’ tijekom nadolazeće zime, javlja HRT.

Slovenci navode i kako će cijelu ogradu finansirati Europska unija.