BiH

novo sarajevo

Počinje izgradnja podzemne garaže kod Hitne pomoći u Sarajevu

20/07/2020

Podzemna garaža će se graditi na već postojećem parkingu, preko puta objekta Hitne pomoći, ispod kojeg će se izgraditi još dvije podzemne etaže

Potpisivanjem Ugovora o izvođenju radova na izgradnji javne kolektivne garaže G3, u ulici Kolodvorska, kod objekta Hitne pomoći, stečeni su uvjeti za početak gradnje ovog važnog i dugo očekivanog infrastrukturnog objekta.

Potpisnici Ugovora su ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem, direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić i direktor firme “Unigradnja” Mustafa Duraković, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Ukupna vrijednost projekta je oko šest miliona KM, iznos od 4,4 miliona KM će izdvojiti Kanton Sarajevo, dok će Općina Novo Sarajevo učestvovati u projektu sa 1,5 miliona KM vrijednim zemljištem.

Podzemna garaža će se graditi na već postojećem parkingu, preko puta objekta Hitne pomoći, ispod kojeg će se izgraditi još dvije podzemne etaže. Ovim projektom će građani, umjesto sadašnjih 40-ak mjesta, dobiti na raspolaganje ukupno 165 parking mjesta.

Garaža će obuhvatiti oko 4.000 kvadratnih metara korisne površine.

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić je istakao da je Kanton Sarajevo zajedno s Općinom Novo Sarajevo delegirao ovaj projekt, te omogućio da se za desetak dana krene s njegovom gradnjom.

– Ministarstvo saobraćaja, zajedno s Općinom i komunalnim preduzećima, u periodu pandemije koronavirusa intenzivno je radilo i finaliziralo sve potrebne administrativne i infrastrukturne preduslove, kako bi došli u fazu gradnju garaže. Važno je naglasiti da je ovo dio infrastukturnih projekata koje Kanton Sarajevo trenutno radi, od Prve transverzale, Južne longitudinale, IX transverzale, rekonstrukcija tramvajske pruge, javnog prijevoza i drugih – naglasio je premijer Nenadić.

Izrazio je nadu da će do 15. novembra, kako je to predviđeno projektom i Ugovorom, okončati radovi, te da će se tada građanima na upotrebu staviti novih 165 parking mjesta na ovom vrlo frekventnom području općine i Kantona.

Kako je istakao ministar Kalem, današnje svečano potpisivanje Ugovora pokazuje koliko su Ministarstvo saobraćaja i Vlada KS ozbiljni u svojim naumima i ciljevima kada je u pitanju cestovna gradnja u KS. Izgradnju nove podzemne garaže ocjenjuje kao važan strateški projekt koji će se realizovati s firmom “Unigradnja”.

– Bitno je napomenuti da je zajednička javna nabavka Općine i Kantona doprinijela da ćemo za četiri mjeseca imati nova parking mjesta. Nastavljamo dalje s drugim infrastrukturnim projektima. Uz početak gradnje Prve transverzale, do kraja mjeseca nas očekuje i raspisivanje predkvalifikacija za tunel Kobilja Glava – naglasio je Kalem.

Pored ovog projekta, Ministarstvo je prema Evropskoj razvojnoj banci (EBRD) delegiralo projekt “Deset plus” za finansiranje novih garaža, čime se želi poboljšati cjelokupan saobraćaj u mirovanju u Kantonu Sarajevo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.