potpisana dva okvirna sporazuma

Počinje izgradnju kanalizacione mreže u dvije ulice u Briješću i Buća Potoku

kanalizaciona mreza novi grad (1)

Ahmed Boloban istakao je da firma Bujice već duži period izvodi radove na ovakvim projektima i u drugim općinama u Kantonu Sarajevo, tako da će i ovi radovi biti kvalitetno izvedeni

U Općini Novi Grad danas su potpisana dva okvirna sporazuma za izgradnju separatne kanalizacione mreže u ulicama Safeta Ahmetspahića i Brezanska u Briješću i Amira Krupalije u naselju Buća Potok, ukupne vrijednosti oko 785.000 KM.

Realizacijom ovih značajnih infrastrukturnih projekata rješeva se dugogodišnji problem velikog broja stanovnika najgušće naseljenih dijelova općine Novi Grad, gdje su fekalne i oborinske vode spojene u mješovite kanale, te se izlijevaju na cestu uzrokujući velike probleme stanovnicima.

Sporazum su potpisali načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, Ahmed Boloban i Ibro Manjić, predstavnici izvođača radova firme Bujice d.o.o. i konzorcija firmi Manjo d.o.o. i Bosman d.o.o.

„Ulica Safeta Ahmetspahića u Briješću je najproblematičniji dio naselja koji već dugo godina ima problem nepostojanja tehnički adekvatne kanalizacione mreže, zbog čega se nisu mogle raditi ni saobraćajnice. Nakon izgradnje ovog kanalizacionog sistema može se krenuti u sanaciju i asfaltiranje te ulice u kojoj živi veliki broj ljudi. Radit će se ukupno 400 metara duplog cjevovoda, a nakon čega će se steći uslovi da se izgradnja kanalizacione mreže nastavi kroz samo naselje“, kazao je načelnik Efendić.

Da bi se krenulo sa izgradnjom kanalizacione mreže u ovom dijelu Briješća trebalo je dosta toga prethodno uraditi. Izgrađen je sistem fekalne kanalizacione mreže do mjesta gdje se sada nalazi objekat pošte. Radovi su izvedeni u vrijeme kada se radila obnova nadvožnjaka kod Hidrogradnje u saradanji sa JP Ceste FBiH. U prošloj i ovoj godini završen je jedan dio primarnog sistema za oborinsku kanalizaciju kroz Bačiće do rijeke Miljacke, u šta je uloženo oko 700.000 KM.

U ulici Amira Krupalije koja gravitira mjesnim zajednicama „Buća Potok“ i „Dolac“, prethodnih godina je izgrađeno oko 500 metara separatnog kanalizacionog sistema, od raskrsnice ispred preduzeća „Zrak“, te kroz kompleks firme „Zrak“ do ove ulice. To je također dio naselja koji nema izgrađenu legalnu kanalizacionu mrežu. Izgradnjom novih oko 330 metara duplog sistema kroz samo naselje to pitanje bit će riješeno.

Projekti su vrlo skupi i zahtjevni, nije ih lahko realizirati iz prostog razloga što je to infrastruktura koja se trebala graditi prva i prije izgradnje samih naselja, a mi je sada radimo na kraju kada su naselja već izgrađena i u njima se odvija zžvot, ali kada se jedan takav sistem izgradi, uslovi života stanovnika ovih naselja postaju ugodniji, sprečava se mogućnost pojave higijensko – epidemioloških problema, pojave klizišta i sl.

Ahmed Boloban istakao je da firma Bujice već duži period izvodi radove na ovakvim projektima i u drugim općinama u Kantonu Sarajevo, tako da će i ovi radovi biti kvalitetno izvedeni.

„Radovi u ulici Safeta Ahmetspahića radit će se u skladu sa vremenskim uslovima, dio posla će se uraditi do nove godine, a ostatak u idućoj godini. Na Sokolju trenutno izvodimo radove na puno težoj trasi, gdje je ulica tijesna, angažirali smo sitnija vozila, ne mogu ulaziti veliki kamioni i mašine. Neće biti problema ni u ulici Safeta Ahmetspahića, obišli smo teren i razgovarali sa ljudima, a radove ćemo izvoditi parcijalno, po ustaljenoj praksi, ono što danas iskopamo, sutra zagrnemo i saobraćajnicu vratimo u prvobitno stanje“, rekao je Ibro Manjić.