Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"presuda sigurno prije aprila"

Suđenje Sanjinu Sefiću: Čelik tvrdi da je nova tužiteljica “ispravila grešku”

sanjin-sefic

Advokat je naveo da Tužilaštvo ima pravo da izmijeni optužnicu ako procijeni da se nakon iznijetih dokaza izmijenilo činjenično stanje te da se može izmijeniti optužnica

Kerim Čelik, branilac Sanjina Sefića, optuženog da je na pješačkom prelazu u Ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu prošao kroz crveno svjetlo na semaforu i usmrtio studentice Selmu Agić i Editu Malkoč, danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu zatražio od Sudskog vijeća da ne prihvati preciziranu optužnicu Tužilaštva KS-a jer se ne zasniva na novim dokazima, nego se, kako je rekao, radi o “ispravci vlastite omaške”, piše Oslobođenje.

Čelik je istakao da je Tužilaštvo 11. novembra izmijenilo, odnosno preciziralo optužnicu tako da se Sefić tereti za teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa te za krivično djelo neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u udesu. Jedina razlika je što se u kvalifikaciji ovog drugog krivičnog djela Sefić tereti po tački 2. (umjesto po tački 1.) u kojoj se navodi da se počinilac može kazniti višom kaznom zatvora.

Advokat je naveo da Tužilaštvo ima pravo da izmijeni optužnicu ako procijeni da se nakon iznijetih dokaza izmijenilo činjenično stanje te da se može izmijeniti optužnica. Čelik je istakao da je prethodna tužiteljica Sefića greškom teretila za osnovni oblik, a da je nova tužiteljica ispravila grešku pa optuženog tereti za kvalifikovani oblik krivičnog djela neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u udesu. Ističući da se optužnica ne može ispravljati zbog elementarne greške prethodne tužiteljice, advokat je naveo da je to urađeno na štetu optuženog.

Sudija Igor Todorović je kazao da će se Sud o prigovoru izjasniti tokom donošenja presude. Sud je također usvojio prijedlog Tužilaštva da se na ročištu 5. decembra ponovo sasluša očevidac nesreće Haris Hajrić koji je rekao da su studentice prelazile cestu na pješačkom prelazu.

Nakon ročišta, Amir Agić, otac nastradale Selme, rekao je da je izlaganje advokata optuženog “predstava za javnost”.

“Hajrić treba samo da ponovi da su se Selma i Edita nalazile na pješačkom prelazu. Mi više ne trebamo ništa dokazati. Sve je dokazano i ne može to pobiti ni sto Kerima Čelika”, mišljenja je Agić.

Zastupnica oštećenih porodica, advokat Adela Duraković dodala je da Tužilaštvo ima pravo da ispravi grešku jer je u toku glavni pretres. Dodala je da bi se suđenje moglo završiti tokom januara, uzevši u obzir dodatne dokaze Tužilaštva i odbrane, te eventualno novo saobraćajno vještačenje, koje bi mogao naložiti Sud.

“Presuda će sigurno biti donesena prije aprila, pa neće doći do toga da Sefić izađe iz pritvora, što je očito cilj odbrane”, rekla je Adela Duraković.