Razvojni program UNDP-a

Počinje obilježavanje Sedmice klimatskih akcija u Bosni i Hercegovini

priroda klima

Tokom ove sedmice, održat će se niz aktivnosti u cijeloj zemlji na kojima će biti angažirani mnogi domaći i međunarodni sudionici, kako bi se naglasilo da su klimatske promjene izazov koji se može prevazići samo zajedničkim naporima

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini u saradnji s Delegacijom Evropske unije i Uredom specijalnog predstavnika EU u BiH organizira Sedmicu klimatskih akcija u Bosni i Hercegovini od 5. do 10. juna.

Tokom ove sedmice, održat će se niz aktivnosti u cijeloj zemlji na kojima će biti angažirani mnogi domaći i međunarodni sudionici, kako bi se naglasilo da su klimatske promjene izazov koji se može prevazići samo zajedničkim naporima.

Ujedno je ovo Evropska godina mladih, pa će snažan fokus biti na ulozi mladih, s ciljem da se edukuju o važnosti njihovog konkretnog angažmana u akciji klimatskih promjena.

Sedmica klimatskih akcija počinje u nedelju, 5 juna, na Svjetski dan zaštite okoliša, kada će Omladinska organizacija AIESEC organizirati volonterske akcije čišćenja zelenih površina CleanUp Hunt, na lokacijama u Sarajevu, Tuzli i Banjoj Luci.

Podršku su dali šef Delegacije EU, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera te švedska ambasadorica u BiH Johanna Strömquist, saopćili su organizatori.