Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počinje primjena elektronskih uputnica u Tuzlanskom kantonu 

knjizica ljekarska222

Primjena elektronskih uputnica između Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i Doma zdravlja Tuzla počet će od ponedjeljka, 18. septembra, a za naredni period je planirano uvođenje u proces rada i ostalih domova zdravlja na području TK – najavljeno je iz kantonalnog Ministarstva zdravstva.

Na ovaj način će se olakšati i ubrzati slanje pacijenata na specijalističke preglede i laboratorijske pretrage, te izbjeći ponavljanje nalaza.

Nakon što je zahvaljujući angažmanu federalne i kantonalne vlade i uz pomoć Svjetske banke došlo do informatizacije zdravstva na području TK, uspostavljeni su i temelji za uvođenje elektronskih uputnica.

Ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić pojašnjava da će ljekari iz domova zdravlja elektronskim putem slati uputnice prema Univerzitetskom kliničkom centru, čime će biti izbjegnute gužve i smanjeni troškovi pacijenta.

Napominje da su pojedini domovi zdravlja već spremni za primjenu novog načina rada.

– Projekt će biti izvodiv pogotovo u velikim domovima zdravlja kakav je Tuzla koji će se lako povezati s kliničkim centrom, takav je i Dom zdravlja Gračanica, a onda i ostali domovi zdravlja – istakao je Hadžiefendić.

Ministarstvo zdravstva TK je iniciralo sastanak između predstavnika Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, Doma zdravlja Tuzla i kompanije MEDIT Sarajevo, na kojem se govorilo o implementaciji jedinstvenog informacionog sistema u zdravstvu TK prema usvojenom planu aktivnosti od Vlade TK.

Razgovarano je i o mogućnosti zajedničkog korištenja radiološkog informacionog sistema na nivou svih javnih zdravstvenih ustanova na području TK.