Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na cesti Sarajevo - Mostar

Počinje rekonstrukcija tunela Crnaja, poljoprivrednici najavili blokadu magistralnog puta

crnaja (1)

Kako su naveli, u više navrata su imali sastanke i obraćanja višim nivoima vlasti u FBiH bez konkretnog odgovora na postavljena i tražena pitanja, te da se četiri mjeseca nije ništa promijenilo

Javno preduzeće Ceste Federacije BiH najavilo je za danas početak pripremnih radova na rekonstrukciji tunela Crnaja, na magistralnoj cesti Sarajevo-Mostar. Istovremeno, iz Udruženja privrednika Jablanice su najavili blokadu magistralnog puta M-17.

Direktor Cesta Federacije BiH, Ljubo Pravdić je rekao da su preduzete sve aktivnosti kako bi ograničenja i poremećaji prilikom saobraćanja bili svedeni na najmanju moguću mjeru.

Iz preduzeća su najavili da će se, nakon što izvođač radova dobije saglasnost na režim preusmjeravanja saobraćaja od strane nadležnog ministarstva, saobraćati naizmjenično, jednom trakom, te da će saobraćaj biti regulisan svjetlosnom signalizacijom.

Naveli su da će o datumu stupanja na snagu režima preusmjerenja saobraćaja javnost biti pravovremeno informisana.

Nedugo nakon najave rekonstrukcije tunela Crnaja, oglasili su se i privrednici iz Jablanice, koji su najavili mirno okupljanje i blokadu saobraćajnice M17 zbog neispunjavanja njihovih zahtjeva, a u vezi sa rekonstrukcijom.

“Na sastanku Upravnog odbora Udruženja privrednika Jablanica održanog 07.01.2021. godine, donesen je zaključak za mirno okupljanje i blokadu saobraćajnice M17 zbog neispunjavanja naših zahtjeva povodom izvođenja radova na rekonstrukciji tunela Crnaja. S tim u vezi uputili smo relavantnim institucijam zahtjev za odobrenje i iskazivanje nezadovoljstava mirnim okupljanjem i blokadom saobraćajnice”, poručili su iz Udruženja.

Kako su naveli, u više navrata su imali sastanke i obraćanja višim nivoima vlasti u FBiH bez konkretnog odgovora na postavljena i tražena pitanja, te da se četiri mjeseca nije ništa promijenilo.

“Nismo dobili nikakve konkretne garancije da planirani radovi neće proizvesti negativne uticaje na život i poslovanje građana Jablanice”, rekli su iz Udruženja poljoprivrednika.

Međutim, dodali su, slijedom informacija koje imaju, a u vezi sa najavljenim početkom izvođenja radova na rekonstrukciji tunela Crnaja, Udruženje privrednika Jablanica sa predstavnicima lokalne izvršne i zakonodavne vlasti te sličnih udruženja u okolnim lokalnima zajednicama, je tražilo hitno očitovanje po sljedećim postavljenim pitanjima:

“Insistiramo da se kao prethodno pitanje mora riješiti kvalitetna zaobilaznica i u tom kontekstu predlažemo da Vlada FBiH pristupi realizaciji svoje Odluke kojom se obvezala da će za potrebe priključka Jablanice i svih lokalnih zajednica koje se u Jablanici uključuju na M-17 (Prozor-Rama, Gornji Vakuf-Uskoplje, Bugojno, Donji Vakuf, Tomislavgrad, …) izgraditi novu brzu cestu koja će zapravo zauvijek riješiti pitanje kvalitetne povezanosti ovih područja sa koridorom 5C i biti sigurna alternativa za potpunu protočnost saobraćaja”, istakli su iz Udruženja, te dodali da Vlada FBiH I JP Ceste FBiH moraju dati čvrste, pisane garancije koliko će trajati obustava saobraćaja.