Jedna tačka dnevnog reda

Počinje sjednica Predsjedništva BiH, stigla su sva tri člana

Dodik Predsjednistvo 3

Jedina tačka dnevnog reda bit će Godišnji nacionalni program (ANP), a o ovoj temi posljednjih sedmica bilo je mnogo rasprava, najava pa i postavljanja uvjeta

Redovna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine na kojoj bi trebalo biti razmatrano usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), dokumenta kojeg je zatražio Sjevernoatlantski savez (NATO) kako bi bio aktiviran Akcijski plan za članstvo (MAP) za BiH, počela je danas u Sarajevu s pola sata zakašnjenja zbog konsultacija članova Predsjedništva.

Ovaj dokument ujedno postao je i kamen spoticanja između političkih lidera što je usporilo proces formiranja vlasti na državnom nivou nakon parlamentarnih izbora održanih u BiH u oktobru prošle godine.

Naime, politički predstavnici iz Republike Srpske odbijaju podržati taj dokument zbog Rezolucije o vojnoj neutralnosti tog bosanskohercegovačkog entiteta kojeg je usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

Ovu redovnu sjednicu sazvao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je ranije najavio da, ukoliko ovaj dokument ne bude prihvaćen i dostavljen u sjedište NATO-a, neće prihvatiti imenovanje za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Nakon ove sjednice trebala bi uslijediti i vanredna sjednica Predsjedništva koju je zatražio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik s jednom tačkom dnevnog reda – imenovanje novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije (Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD).

Ranije su lideri Stranke demokratske akcije (SDA), SNSD-a i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović potpisali dokument nazvan Principi formiranja vlasti prema kojem su postigli dogovor da u roku od 30 dana formiraju vlast na državnom nivou.

Usvajanje ANP-a traži SDA uvjetujući time podršku imenovanju Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara.