Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počinje suđenje Fahrudinu Radončiću, bit će saslušano 27 svjedoka

BiH

Radončić stigao na ročište

Na Sudu BiH, pred sutkinjom Hasijom Mašić danas u 13 sati počinje glavni pretres u slučaju Fahrudin Radončić i drugi. Radončić se pred Sudom BiH 16. marta izjasnio o krivici, a 11. marta to su učinili i drugi optuženi u ovom predmetu Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić.

Svi optuženi su se izjasnili da nisu krivi.

Fahrudin Radončić je uhapšen 25. januara 2016. godine zbog ometanja rada pravosuđa, te mu je određen pritvor. Dautbašić i Šahman uhapšeni su 11. januara 2016. godine.

Tužilaštvo BiH optužnicu je podiglo 5. februara, a Sud BiH potvrdio 15. februara. Radončić je u pritvoru proveo 23 dana, a zatim je pušten u kućni pritvor uz mjere zabrane.

Tužilaštvo BiH ponovo je uputilo zahtjev za određivanje pritvora zbog kršenja mjera zabrane, te je Sud BiH 4. marta ponovo odredio pritvor. Radončiću je nakon nekoliko dana pozlilo te je prebačen na UKCS zbog srčanih problema gdje je i hospitaliziran, te se 11. marta nije mogao pojaviti na ročištu.

Radončić je, nakon što su pripadnici SIPA-e istraživali dokumentaciju i ljekarski konzilij oko njegovog zdravstvenog stanja, na vlastitu odgovornost napustio UKCS te je vraćen u pritvorsku jedinicu Suda BiH 14. marta 2016. godine.

Navode iz optužnice i krivicu navedenih osoba tužilac će dokazivati saslušanjem 27 svjedoka, nalazima četiri stručna vještaka i prilaganjem više od 160 materijalnih dokaza.