Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

Počinju radovi na izgradnji spoja Devete transverzale i Autoputa A1

New Project – 2021-11-15T173037.137

Ukupna dužina trase na kojoj će se izvoditi radovi je 650 metara, a vrijednost ovog projekta iznosi 3.972.684,78 EUR-a

Nakon potpisivanja ugovora u oktobru između Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, kao investitora, i Euro-Asfalta, kao izvođača, danas su zvanično počeli radovi na izgradnji spoja Devete transverzale i Autoputa A1.

Ovim projektom značajno će se poboljšati saobraćajna infrastruktura u Kantonu Sarajevo.

– Ovo je veliki projekt koji, prije svega, ima za cilj rasterećenje gužvi u našem gradu, a koji će uveliko poboljšati sigurnost u saobraćaju. Izgradnjom spoja Devete transverzale sa Autoputem A1 spojit će se dvije cjeline Novog Grada, koje su trenutno izložene velikim gužvama – rekao je Adnan Šteta, ministar saobraćaja KS.

Izvođač radova je firma Euro-Asfalt d.o.o, a rok za završetak radova je 365 dana.

– Velika je važnost ovog projekta koji je kompleksan zbog same izrade, ali najviše zbog velikog broja podzemnih instalacija, te njihovog izmještanja tokom gradnje. Nakon završetka radova rasteretit ćemo u ulaz u Sarajevo, kao i raskrsnicu za Boljakov Potok – istakao je Mahir Oruč iz firme Euro-Asfalt d.o.o Sarajevo.

Ukupna dužina trase na kojoj će se izvoditi radovi je 650 metara, a vrijednost ovog projekta iznosi 3.972.684,78 EUR-a.

– Do sada su Ministarstvo saobraćaja i Direkcija za puteve KS u Devetu transverzalu uložili oko 14 miliona maraka. Nastavit ćemo ulaganja u saobraćajnu infrastrukuru, a kada je riječ o spajanju sa Devetom transverzalom, trenutno se priprema tehnička dokumentacija za kružni tok u ulici Džemala Bijedića, čija je realizacija planirana sljedeće godine. Završetkom i tog projekta dobit ćemo potpuno zaokruženu infrastrukturnu cjelinu – objasnio je ministar Šteta.

Dodao je i kako je do sada u rekonstrukciju saobraćajnice u ulici Džemala Bijedića i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa od strane Ministarstva i Direkcije uloženo oko šest miliona maraka.

Projekt izgradnje spoja Devete transverzale i Autoputa A1 se finansira iz sredstava EBRD-a, a nadzor vrše JV IRD Engineering i PPG d.o.o, saopćeno je iz Službe za protokol i pres KS.