Slučaj iz Kalesije

Pod izgovorom da nije po “šerijatu” uredila mezar učinjen nezapamćen vandalizam

mezarje-cokla

Na nezapamćen vandalizam nije bilo pretjeranih reakcija, a komšije samo šapatom pričaju o tome

Ševala Alić iz Kalesije dugo pokušava urediti mezar svoje majke, ali to joj ne dozvoljavaju u MIZ Kalesija, jer imaju svoja pravila, pa su joj čak i uništili uređeni mezar! Na nezapamćen vandalizam nije bilo pretjeranih reakcija, a komšije samo šapatom pričaju o tome.

Kako nam je Alić ispričala po uzoru na mezarja sa nišanima i okolicom u Sarajevu, Travniku, Mostaru uredila je mezar svoje majke, ali je neko pravne probleme riješio macolom i krampom!

„Nailazim na nepremostive prepreke od strane MIZ Kalesije. Nišane sa okolicom naručila sam kod kamenoresca Čamdžić Zehrudina u Prnjavoru-Kalesija. Tom prilikom on mi je rekao da prije postavljanja nišana i okolice trebam obaviti razgovor sa odgovornim u MIZ Kalesija”

U tom cilju sam obavila razgovore u MIZ Kalesija. Njihov odgovor je bio “da to sto tražim nije uskladu sa Pravilnikom MIZ Kalesija“, kaže Alić.

Nakon toga obratila se muftiji tuzlanskom Vahidu ef. Fazloviću. Odgovor nikad nije dobila i pored nekoliko urgencija. Inače, objašnjenja idu u smjeru da šerijat ne predviđa ovakvo uređenje mezara.

„U želji da ispoštujem sve procedure obratila sam se reisu-l–ulemi Huseinu ef. Kavazoviću. Njegov sekretar poslao je odgovor koji se može svesti u nekoliko riječi da to sto tražim nije u skladu sa Pravilnikom MIZ Kalesija“, kaže Alić.

Kad je vidjela da svoju želju ne može ostvariti u normalnoj proceduri, našla je radnika koji je trebao postaviti okolicu. Međutim u toku rada došao je Muharem ef. Mešanović – Vahidin, imam iz Prnjavora, i uz prijetnju da ce pozvati policiju, naredio radniku, oštrim tonom, da prestane sa radom, da sve urađeno poruši i napusti mezarje, sto je radnik i učinio.

„Nakon ovog događaja angažirala sam advokata koji je uputio zahtjev MIZ Kalesija za odobrenje izgradnje nisana sa oklicom na mezaru moje majke . Odgovor nikad nije stigao. Kasnije sam našla druge majstore koji su postavili mermerno- okolicu.  Ali u decembru prošle godine kada sam s majstorima došla da postavimo i nišane zatekla sam nezapamćen vandalizam – potpuno razrušena okolica na majčinom mezaru. Sve je bilo srušeno i razbacano oko mezara. Pa ovo nisu uradili ni četnici tokom okupacije od 14. do 23. maja 1992. Kabure nisu dirali“, dodaje Alić.

Ovaj vandalski čin prijavila je Policijskoj stanici u Kalesiji a preko advokata pokrenula krivičnu prijavu kod Kantonalnog tužilaštva u Tuzli. Inače, zemlja na kojem je mezarje bila je vlasništvo njenog oca Mustafe ef. Gazibegovića koju je uvakufio njen brat Smail Gazibegović.