Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pod lupom: Sumnja u 14 “bugarskih vozova”

izbori5

Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom”, koja posmatra izbore u BiH je na današnjoj press konferenciji prezentirala nalaze onoga što su jučer zabilježili.

Dario Jovanović, direktor Koalicije pod lupom istakao je da je riješeno 267 kritične situacija ili 67 posto prijavljenih što ohrabruje. On je naglasio da će im trebati neka dva mjeseca za sve kompletne rezutate o kršenju izbora, kao i za izradu preporuka.

– Najviše zabilježenih prijava njih 88 vezano je za zabrane posmatranja, prijavljene su i sumnje u 14 bugarskih vozova. Građani su prijavili 219 nepravilnosti, podmićivanje birača, te kršenje izborne šutnje – kazao je Jovanović zahvaljujući se građanima koji su se suprotstavili pritiscima.

Jovanović je kazao da zabilježeni broj incidenata ukazuju na potrebu za što hitnijim izmjenama izbornog zakonodavstva.

Jovanović je istakao da je na svakom petom mjestu u zemlji bilo više od deset posto nevažećih listića.

– Proglašavanje nevažećih glasačkih listića obavljeno je uz pomoć CIK-a. Na skoro svakom petom mjestu u zemlji ima više od 10 posto nevažećih listića u izboru za Predsjedništvo BiH. Praksa šireg porodičnog glasanja nastavljena i na ovim izborima. Oštećene glasačke vreće zabilježene su čak u 30 izbornih mjesta – poručio je Jovanović.