Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Antifašiste u Mostaru čuvala policija (FOTO)

BiH

mostar-antifasisti-policija-4

Antifašisti u Mostaru danas su obilježili 25. novembar Dan državnosti Bosne i Hercegovine uz prigodno polaganje cvijeća i odavanje počasti stradalima na spomen-obilježjima u gradu na Neretvi.

U organizaciji UABNOR-a Mostar pod sloganom “Mostar je bio i ostat će kolijevka antifašista”, upriličena je posjeta Partizanskom spomen-groblju, pod zaštitom specijalne policije MUP-a HNK-a, kako ne bi došlo do neželjenih incidenata koji su se bilježili ranijih godina.

Počast stradalim antifašistima na Partizanskom spomen groblju odala su mnoga izaslanstva, među kojima su uz predstavnike UABNOR-a nazočili i predstavnici SDA-a, SDP-a i DF-a.

mostar-antifasisti-policija-1

Predsjedavajući Predstavničkog Doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Edin Mušić, pod čijim pokroviteljstvom je u Mostaru održan niz programa povodom Dana državnosti BiH, je naglasio da je veoma značana posjeta i odavanje počasti najzaslužnijim osobama za današnju Bosnu i Hercegovinu i obilježavanje današnjeg Dana državnosti BiH.

“25. novembar 1943. godine i to prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu predstavlja pečaćenje državnosti Bosne i Hercegovine. Taj datum je jedan od najvažnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine”, kazao je Mušić za Anadolu Agency (AA).

mostar-antifasisti-policija-2

Predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Šerif Špago je naglasio “da su učesnici antifašističkog rata u Drugom svjetskom ratu, u kojem je na zasjedanju ZAVNOBiH-a potvrđen kontinuitet državnosti BiH, gradili temelje današnje zemlje za slobodne i jednakopravne narode i građane u Bosni i Hercegovini.

mostar-antifasisti-policija-3

“Stvorene su pretpostavke da se u miru izgradi BiH kao jedna od republika u bivšoj Jugoslaviji i granice koje su potvrđene na zasjedanju ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu su i 1992. priznate od međunarodne zajednice kao međunarodno priznate Bosne i Hercegovine”, pojasnio je Špago navodeći kako je došao odati počast najzaslužnijim ljudima za današnju Bosnu i Hercegovinu.

Ispred Udruženja saveza antifašista i boraca NOR-a, Safet Nožić se zahvalio svima koji su danas došli na Partizansko spomen-obilježje odati počast junacima koji su se borili za slobodnu i jednakopravnu Bosnu i Hercegovinu, te naglasio da je poštujući one koji su pisali povijet slobodne zemlje nužno poraditi na očuvanja Partizanskog spomen-obilježja koje je u zadnja dva desetljeća devastirano i bivalo poprištem brojnih sukoba i incidenata.