Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CCI: Tri mjeseca nezasjedanja Skupštine RS-a, Vlada se prezadužuje

BiH

narodna skupstina rs (4)

Narodna skupština Republike Srpske (RS) tri mjeseca nije zasjedala, godišnji odmori su iskombinovani sa stranačkim obavezama u predizbornim kampanjama, uz zanemarivanja redovnih obaveza poslanika, za koje su izabrani i za koje su plaćeni, upozorili su danas predstvanici Centara civilnih inicijativa.

-Epilog je ozbiljan pad i intenziteta rada i produktivnosti Narodne skupštine RS-a u trećem kvartalu – rekao je na pres-konferenciji u Banjoj Luci Željko Ninković, monitoring konsultatnt CCI-a.

Broj održanih zasjedanja je sveden na četvrtinu iz prethodnog kvartala, a broj razmotrenih mjera na šestinu (s 59 mjera u drugom kvratalu palo se na svega 10 u trećem).

-Posljedica tromjesečnog nezasjedanja Skupštine jeste da su ukupni njeni rezultati najlošiji u posljednjih šest godina – kazao je Ninković.

Ukazao je i da su dvije trećine, od ukupno 83 parlamentarca u Narodnoj skupštini RS-a profesionalizovali svoj status, tj. imaju status zaposlenih i primaju punu plaću po ovom osnovu, čija je prosječna visina oko 3.000 KM.

Ostali poslanici primaju „mjesečnu naknadu“, od 1.785 KM, pri čemu, na svojim profesionalnim radnim mjestima primaju punu plaću za poslove i funkcije koje obavljaju.

Kada je u pitanju rad Vlade RS-a u proteklih devet mjeseci ove godine, Ninković je rekao da zabrinjava hronična nelikvidnost budžeta i njegova ovisnost o zaduživanju.

-Bez obzira na situaciju, vlast odbija da preduzme ozbiljne rezove koji će smanjiti javnu potrošnju. Konsolidovani izvještaj Ministarstva finansija o izvršenju budžeta pokazuje da se troši više nego je planirano, a tek zanemariv procenat kreditnih sredstava završava u podsticajima privredne proizvodnje, ekonomskog rasta i zapošljavanja u realnom sektoru, pa se postavlja pitanje odakle će se vraćati ti krediti, otplate kojih svake godine rastu i zauzimaju sve veći dio budžeta- naveo je Ninković.

U CCI-u pozdravljaju usvajanje deklaraciju Narodne skupštine RS-a o osudi govora mržnje i pridružuju se pozivu organima vlasti, na svim nivoima, kao i nosiocima svih javnih funkcija (uključujući i stranačka rukovodstva), da se, svjesni svog uticaja, bore protiv govora mržnje.