Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Podaci pokazuju: Sistem “par-nepar” nije poboljšao kvalitetu zraka u Sarajevu

BiH

sarajevo

U toku jučerašnjeg dana kvalitet zraka je ozbiljno narušen na skoro svim mjernim mjestima u Federaciji BiH, a Zenica je i dalje grad s najlošijim kvalitetom zraka.

Na svim mjernim mjestima (Tuzla, Lukavac, Zenica, Sarajevo, Goražde, Živinice, Jajce i Ivan Sedlo) izmjerene su srednje dnevne vrijednosti prašine PM10 više od 50 ug/m3 , što čini zakonski propisanu graničnu vrijednost za ocjenu kvaliteta zraka.

U Sarajevu su koncentracije lebdećih čestica PM10 jučer imale blago nižu vrijednost u odnosu na pethodni dan.

Međutim, situacija se danas ponovo pogoršala, a poboljšanju kvalitete zraka nije pomogao ni sistem “par-nepar” za vlasnike vozila kojeg je Vlada KS uvela kako bi smanjila zagađenost.

Jučerašnji podaci o zagađenosti zraka

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, jučer se u Sarajevu koncentracija lebdećih čestica krerala od 300 do 410 ug/m3.

Danas je ta koncentracija dosezala i veće količine, dok je također zabilježen i rast koncentracije sumpor-dioksida.

Dok je jučer najveća koncentracija sumpor-dioksida iznosila 78, danas je ona narasla na 107 ug/m3.

Današnji podaci o zagađenosti zraka

Zbog skoro alarmantne situacije Operativni štab Vlade KS danas je skratio nastavu, te škole obavezao da učenike zadržavaju u školskim prostorima, te da se ne koriste školska dvorišta i da se obustave vannastavne aktivnosti.

Što se tiče narednog perioda, značajniji pad koncentracija polutanata u zraku očekuje se sutra.

Naime, očekuje se destabilizacija atmosfere što će za posljedicu imati privremeni nestanak temperaturne inverzije. Ova destabilizacija će biti praćena i umjerenim količinama padavinama, a od četvrtka se očekuje ponovno postepeno pogoršanje uslova, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.