Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Spominju se Sky i Anom

Podaci SIPA-e: U BiH u prošloj godini “oprano” oko 35 miliona KM!

sipa podaci privodjenje kriminal
Foto: Pixsell/Fokus

Istragama krivičnih djela pranja novca utvrđeno je da je kroz finansijski sistem Bosne i Hercegovine u legalne novčane tokove ubačeno 35.191.143,99 KM nelegalno stečenog novca, dok je pričinjena materijalna šteta od prijavljenih krivičnih djela ukupno iznosila 14.004.088,68 KM-navodi se u Izvještaju Agencije za 2022.godinu

U Bosni i Hercegovini samo u prošloj godini “oprano” je oko 35 miliona KM ! Toliki je iznos koji je utvrdila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH o čemu je podatak o tome naveden i u Izvještaju SIPA-e za 2022.godinu, a u koji je Fokus imao uvid. Koliko je nelegalnog, neotkrivenog “prljavog” novca ubačeno u legalne tokove, za sada možemo samo nagađati.

– Istragama krivičnih djela pranja novca utvrđeno je da je kroz finansijski sistem Bosne i Hercegovine u legalne novčane tokove ubačeno 35.191.143,99 KM nelegalno stečenog novca, dok je pričinjena materijalna šteta od prijavljenih krivičnih djela ukupno iznosila 14.004.088,68 KM, te stečena imovinska korist iznosila je 14.341.667,99 KM- navodi se u Izvještaju o radu Državne agencije za istrage i zaštitu BiH.

Oduzimanje nezakonite imovine

U Izvještaju SIPA-e nije precizirano kojim krivičnim djelima i na koji način je “prljavi” novac utrošen kako bi bio legaliziran , ali u Agenciji ističu važnost vođenja ovakvih istraga zbog oduzimanja takve imovine.

– U sklopu istraga krivičnih djela iz nadležnosti Agencije vođeno je šest finansijskih istraga. Agencija je prepoznala važnost vođenja ove vrste istraga radi utvrđivanja nezakonito stečene imovine vršenjem krivičnog djela i stvaranja pretpostavki za njeno oduzimanje u sudskom procesu. Ovoj vrsti istraga posvećena je naročita pažnja, te, іako nije formirana posebna unutrašnja organizaciona jedinica koja bi se bavila ovim istragama, izvršena je preraspodjela postojećeg kadra- stoji u izvještaju SIPA-e koji bi se uskoro trebao naći i pred parlamentarcima Parlamentarne skupštine BiH.

Koliko je u BiH rasprostranjen kriminal i korupcija govore i statistike Agencije prema kojima je SIPA u prošloj godini radila na ukupno 2.901 predmetu koji su se odnosili na otkrivanje i istraživanje krivičnih djela iz nadležnosti Suda BiH, od čega je 1.419 okončano.

Faksimil tabelarnog prikaza predmeta na kojima je radila SIPA u prošloj godini

Od ukupnog broja predmeta, 1.248 predmeta je bilo istražnih, od čega je 380 okončano, dok je obavještajnih predmeta bilo 1.653 od čega je rad na 1.039 predmeta završen.

Ratni zločini i korupcija

Najveći broj predmeta na kojima je SIPA radila odnosi se na ratne zločine i takvih je 665, dok su po broju predmeta na kojima je rađeno na drugom mjestu finansijski kriminal i korupcija i takvih predmeta je u prošloj godini bilo 213.

Faksimil dijela izvještaja SIPA-e: Desetine miliona nelegalnog novca ubačeno u legalne finansijske tokove

U 2022. godini Agencija je nadležnim tužilaštvima u BiH podnijela ukupno 102 izvještaja o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu protiv ukupno 347 lica, od kojih su 332 fizička lica, 15 pravnih lica i 12 dopuna izvještaja protiv ukupno 29 lica od kojih su 24 fizička lica i pet pravnih lica.

O obimu aktivnosti SIPA-e govore i podaci da su u 2022. godini podnesena 2.633 izvještaja o preduzetim mjerama i radnjama, da je slobode lišeno 195 lica, izvršeno je 576 pretresa objekata, saslušano 3.080 svjedoka i ispitano 228 osumnjičenih lica.

– Realizovano je 70 operativnih akcija u kojima su privremeno oduzete određene količine droge -585 grama kokaina, 5 grama heroina, 18,195 kg marihuane — skanka, 199 komada kanabis sativa stabljika, 31,02 kg amfetamina, 80 komada ekstazi tablet. Privremeno je oduzeta određena količina oružja i to 18 dugih cijevi, 11 kratkih cijevi, 2.946 kom. municije raznog kalibra, jedna bomba, četiri tromblonske mine, jedan upaljač i jedan gasni pistol-stoji u Izvještaju SIPA-e.

Sky i Anom

U okviru posebinih istražnih radnji provedena su 415 nadzora i tehnička snimanja telekomunikacija.
Ostvarena je međunarodna saradnja na 19 predmeta, od kojih je jedan predmet u vezi sa terorizmom, jedan predmet u vezi sa finansijskim kriminalom i korupcijom, dva predmeta u vezi sa neovlaštenim prometom opojnim drogama, devet predmeta u vezi sa trgovinom ljudima i krijumčarenjem ljudi i šest predmeta u vezi sa organizovanim kriminalom.

Kada je u pitanju međunarodna saradnja iz SIPA-e kao posebno značajno ističu:

– Saradnju sa Europol-om i drugim međunarodnim partnerima u vidu razmjene informacija i ustupljenih podataka sa dekriptovanih aplikacija Sky i Anom, što je doprinijelo intenziviranju operativno-istražnih aktivnosti Državne agencije za istrage i zaštitu. Također, ostvarena je uspješna saradnja sa nadležnim organima Republike Hrvatske, Republike Srbije, Republike Slovenije, Crne Gore, Kraljevine Španije, Kneževine Belgije, Republike Francuske, Republike Austrije i Sjedinjenih Američkih Država- navodi se između ostalog u Izvještaju SIPA-e za 2022.godinu.