BiH

Tužilaštvo BiH

Podignuta nova optužnica protiv direktora OSA-e, optužen i ministar sigurnosti

14/12/2020
Foto: Birn BiH

Terete da su tokom augusta 2020. godine, zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, u svrhe privatnih i osobnih interesa

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je podiglo novu optužnicu za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja protiv direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića, državnog ministra sigurnosti Selme Cikotića, te Muriza Druškića u svojstvu savjetnika direktora OSA-e i člana komisije Vijeća ministara za odlučivanje po žalbama u predmetima sigurnosnih provjera.

Iz Državnog tužilaštva je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrđeno da je optužnica protiv Mehmedagića, Cikotića i Druškića proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Mehmedagić, Cikotić i Druškić se, kako je ranije saopšteno iz Tužilaštva, sumnjiče za izvršenje krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlasti u vezi sa nezakonitim imenovanjem i sudjelovanjem u Komisiji za drugostepeno rješavanje postupka sigurnosnih provjera za policijske i državne službenike, te je početkom decembra ove godine donesena naredba o provođenju istrage protiv njih trojice.

“To je izazvalo za posljedicu stvaranje opšte pravne nesigurnosti za postupanje u predmetima sigurnosnih provjera”, saopćeno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Protiv Mehmedagića je ranije, skupa sa rukovodiocem Odsjeka za cyber sigurnost Muhamedom Pekićem, podignuta i potvrđena optužnica za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, te su obojica nedavno negirali krivicu u Sudu BiH.

“Terete da su tokom augusta 2020. godine, zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, u svrhe privatnih i osobnih interesa, kako bi došli do informacija i fotografija, o pošiljatelju anonimne kaznene prijave protiv direktora OSA”, kazali su ranije u Tužilaštvu.

Vršeći te radnje, kako stoji u saopštenju Tužilaštva, Mehmedagić i Pekić su višestruko zloupotrijebili svoj položaj, kao i zvanične zakonom utvrđene procedure i službene radnje, te prekršili pravo na nepovredivost pisane i poštanske komunikacije zagarantirano Ustavom Bosne i Hercegovine i međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima.

Početak suđenja zakazan im je ove sedmice.

Državno tužilaštvo nedavno je uvažilo i žalbu punomoćnika oštećenih na naredbu o obustavi istrage protiv ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Selme Cikotića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na području Bugojna, te će ponovo razmotriti i ocijeniti sve dokaze prije nego donese novu tužilačku odluku.

Žalbu Tužilaštvu BiH je uputio Bruno Božić, advokat grupe bugojanskih Hrvata, svjedoka zločina, nakon što je protiv Selme Cikotića, kako navode, 2018. godine nezakonito obustavljena istraga odlukom tužiteljice Slavice Terzić.

Cikotić je, zajedno sa Dževadom Mlaćom i još nekoliko osoba, bio osumnjičen od 2005. godine, kazao je Božić za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). Istraga je okončana optuženjem nekoliko osoba u predmetu “Gasal i ostali”.

Komentari

Autor: BIRN BiH

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.