Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Podignuta optužnica protiv Ahmeta Sejdića zbog ratnih zločina

tuzilastvo-bih

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Ahmeta Sejdića, rođenog 2. 1.1960. godine u Višegradu, nastanjenog u Sarajevu, državljanina BiH.

Navedeni optuženi tereti se da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, na teritoriji općina Rudo, Višegrad i Goražde, u vremenskom periodu od početka mjeseca jula 1992. godine do sredine mjeseca februara 1993. godine, u svojstvu komandanta Prve višegradske brigade Armije BiH, zajedno sa drugim i njemu podređenim pripadnicima Armije BiH, kršeći pravila međunarodnog prava naredio, počinio, podstrekavao, podržavao, ili na drugi način pomogao u planiranju, pripremanju i učinjenju protivzakonitog zatvaranja, preseljenja i raseljenja, namjernog nanošenja snažne fizičke i duševne boli ili patnje (mučenja) i nečovječnog postupanja prema više desetina civila srpske nacionalnosti i ratnim zarobljenicima Vojske RS, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

“Civili i ratni zarobljenici VRS su bili izloženi nečovječnom postupanju, mučenju, podvrgnuti teškom premlaćivanju, iscrpljivani glađu i žeđu, hotmičnom nanošenju patnji ili teških povreda tijela i zdravlja, držanju u neuslovnim i pretrpanim prostorijama, primoravani na prisilni rad, što je za posljedicu imalo smrt više lica”, navodi se u optužnici.

Sejdić je, kako je saopćilo Tužilaštvo, osumnjičen da, iako je znao ili mogao znati, nije spriječio ili kaznio njemu podređena lica u namjernom nanošenju snažne fizičke i duševne boli ili patnje (mučenju) i nečovječnom postupanju prema tim civilima i ratnim zarobljenicima i pljačkanju imovine civila.

Osumnjičen je za krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 173. i 175. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.