Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Preko Facebooka saznala da joj je brat ubijen u Sarajevu

izudin tahirovic

Mirza Raščić (1989) je 16. aprila preminuo uslijed iskrvarenja kojeg je uzrokovala prostrijelna rana nanesena hicem iz vatrenog oružja u predjelu grudnog koša, koji je zahvatio i lijevu nadlakticu.

Ove navode je jučer u sarajevskom Kantonalnom sudu na suđenje Izudinu Tahiroviću (1989), koji je optužen da je ubio Raščića u prostorijama Udruženja navijača FK Željezničar, iznio sudski vještak medicinske struke doktor Nermin Sarajlić, koji je obavio obdukciju, piše Dnevni list.

Doktor Sarajlić je dodao kako je na Raščićevom tijelu pronašao i ozljede na tjemenu glave, uha, desne šake i oba koljena, za koje je rekao da su mogle nastati i prije ubistva.

„Oštećeni je ozljedu nanesenu hicem iz vatrenog oružja mogao preživjeti jedino da je na licu mjesta bila operacijska sala“, ustvrdio je doktor Sarajlić.

Prije iznošenja njegovog nalaza i mišljenja, iskaz su dale oštećene, Ilvana i Zerina Raščić, Mirzine majka i sestra, koje su se pridružile kaznenom gonjenju optuženog i zatražile maksimalnu kaznu.

Obje su ustvrdile kako je Mirza bio dijete za primjer, te da im se od ubistva niko od porodice Tahirović nije obratio, niti izjavio žalost. Majka je za smrt djeteta saznala preko portala, jer je joj niko iz policije niti bolnice nije javio ništa, a sestra preko društvene mreže Facebook.

Ilvana Raščić, kako je rekla, sa sinom se zadnji put čula 16. aprila oko 19. sati, kada joj je rekao da će brzo doći kući, čim prikupi novac od članova Udruženja navijača.

„Moje dijete je ubijeno jer je bilo na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme. Svog sina ne mogu vratiti, ali tražim da se osudi u ime pravde i u ime sve djece vani koju treba zaštiti“, rekla je Mirzina majka.

Tahirović se zatim obratio svjedokinji, izvinio se porodici i izrazio duboko kajanje, te dodao kako ni njemu nije lako nositi se sa tim što je ubio nekoga koga je poznavao sedam-osam godina. Predsjedavajuća Vijeća Indira Jahić nastavak suđenja je zakazala za 25. januar, kada je planirano saslušanje dvoje vještaka.